open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Ramić na posebnoj sjednici NSRS: Ne postoji srpski član Predsjedništva BiH
Šef grupe zastupnika "Zajedno za BiH" u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Edin Ramić na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) rekao je kako "Zajedno za BiH" ne podržava veto po pitanju zaštite entitetskog interesa, kojeg je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo na davanje agremana za novog ambasadora Njemačke u našoj zemlji".
14.09.2022. u 17:02
get url
text

- S druge strane, kada je u pitanju mehanizam zaštite entitetskog vitalnog interesa, mi konstantno dobijamo materijal u kojem vi koristite potpuno neustavne nazive, poput naziva srpski član Predsjedništva BiH. Ne postoji srpski član Predsjedništva BiH i nema srpski član Predsjedništva BiH mehanizam zaštite vitalnog interesa entiteta, nego član Predsjedništva BiH koji se bira sa teritorija eniteta RS, pri tome je Srbin. Dakle, može biti pripadnik srpskog naroda, iz reda srpskog naroda, ali nikako srpski, jer bi to značilo da vas ili nekoga drugog ko se izjašnjava drugačije, on ne može predstavljati. S druge strane, u Ustavu BiH u sličnim pitanjima zaštite entitetskih interesa, ako se radi o članovima Predsjedništva iz Federacije BiH, imate tamo članove Predsjedništva koji su navedeni kao članovi Predsjedništva BiH iz bošnjačkog ili hrvatskog naroda – istakao je Ramić.

Kako je naveo "ovaj mehanizam zaštite je potpuna zloupotreba tog mehanizma na pitanju koje, ne samo da nanosi štetu entitetu RS, nego međunarodnom ugledu BiH i kao takav on se nije trebao naći na sjednici NSRS".

- Ukoliko smo htjeli raspravljati o rezoluciji koju je usvojio Bundestag, onda se to trebalo raditi u vremenu kada je ona nastala ili ukoliko se NSRS ne slaže sa politikom bilo koje zemlje u odnosu na neko pitanje na koje gledamo različito, onda smo svaki put trebali imati posebne sjednice i raspravljati po tom pitanju – naglasio je Ramić.

Dodao je "kako se slaže sa kolegom iz SNSD-a koji je citirao odredbe Bečke konvencije o nemiješanju u unutrašnje stvari BiH te da će ga, kako je kazao, zamoliti da ubuduće to prenese, prije svega, ambasadoru Ruske Federacije koji je čest gost NSRS i entiteta RS".

Ramić je komentirao i izjavu Milorada Dodika koji je danas kazao "kako hrišćani i muslimani ne mogu živjeti u harmoniji".

- Dokaz da hrišćani i muslimani ne mogu zajedno nema niko osim Dodika. Postoje ljudi kojima smetaju tačke susreta, koji u tome vide problem i najljepše se osjećaju u nečemu što je isključivo njihovo i onda pokušavaju ukupni ambijent napraviti takvim da to bude samo njihovo okruženje. Zbog toga cijelo vrijeme i imamo problem u entitetu RS, pa i u BiH, jer neko ko sebi definiše određeni prostor i smatra da je isključivo njegov, ubijedi se da su mu neprijatelji svi oni koji su prisutni na tom prostoru. Tako da na području entiteta RS postane normalno diskriminirati djecu od osnovnog obrazovanja do visokoškolskih ustanova, vrijeđati vjernike i svoditi jedan narod na etničke skupine. To je obrazac ponašanja koji se ovdje pokušava učiniti prihvatljivim. Međutim, on nije civilizacijski i dugoročno takvu jednu politiku i one koji predstavljaju ovaj entitet uvodi u problem sa svim civiliziranim zemljama svijeta. Iskreno se nadam da će to prestati, a da će oni koji daju podršku takvim politikama, vidjeti gdje nas to sve vodi – kazao je Ramić.

Posebna sjednica NSRS-a o Dodikovom vetu okončana je glasanjem protiv.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.