open-navfaktor-logo
search
Tradicionalna manifestacija
Ramazan u Mostaru: Grad osvijetljen hiljadama lampica
Fena
11.03.2024. u 19:12
get url
text
Ramazan u Mostaru
Ramazan u Mostaru
FOTO: Fena
Prvi je iftar ramazana, najvažnijeg mjeseca u islamu, a u Mostaru je posebna atmosfera u Ulici braće Fejića, u starom dijelu grada.
Osim mirisa pečenih somuna posutih čurekotom, iz domova su zamirisala i tradicionalna jela. Građani Mostara i turisti iskoristili su ovu priliku za fotografiranje ispod osvjetljenih lampica u zelenoj boji koje su ukrasile ulice i džamije. Posebno svečano je u Ulici braće Fejića gdje je postavljeno hiljade lampica i ukrasa i gdje se održava sada već, tradicionalna manifestacija "Ramazan u Mostaru" koja je će trajat mjesec dana. U toj ulici građani Mostara, vjernici i turisti sljedećih dana će imati priliku degustirati tradicionalne specijalitete, kolače, čaj i kafu.
Ramazan u Mostaru
FOTO: Fena
Kako su prethodno najavili organizatori, cilj manifestacije je promocija kulturoloških vrijednosti Bošnjaka u Mostaru, te kroz prijateljske susrete i druženja predstavljanje kulturnih i vjerskih vrijednosti dobronamjernim ljudima u zemlji i svijetu.
U povodu dolaska ramazana, u nedjelju večer je na luku Starog mosta prikazana tematska videoanimacija odabranih i simboličnih motiva islamske umjetnosti karakteristične za podneblje Bosne i Hercegovine, s posebnim akcentom na Mostar i njegove prepoznatljive simbole.
- Kroz animaciju su prikazane univerzalne poruke vremena, od oživotvorenja, njegovih mijena, do cikličnosti učitanih u prepoznatljivoj ornamentici Karađoz-begove džamije, poruke moralnosti, nezaobilaznih nadanja kao pokretača i ishodišta egzistencijalnog istrajavanja, pri čemu je zavičajna domoljubnost podrazumijevajuća - naveli su iz Organizacijskog odbora manifestacije "Ramazan u Mostaru".
Ramazan u Mostaru
FOTO: Fena
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.