open-navfaktor-logo
search
Mehmedagić i Ćulum
Radončić potvrdio: Imenovanje direktora SIPA-e i OSA-e ide u paketu
To je dogovor ministara Bošnjaka u Vijeću ministara BiH. Nismo imali vremena da napravimo šire političke konsultacije da to ide zajedno, ali morat će
22.01.2020. u 20:51
get url
text

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine potvrdio je večeras za N1 da će u paketu biti imenovani direktor SIPA-e i OSA-e, te da je to dogovor ministara Bošnjaka u Vijeću ministara BiH. Da li će se već na sutrašnjoj sjednici ova imenovanja naći na dnevnom redu, Radončić je rekao da nije siguran.  

- Nismo imali vremena da napravimo šire političke konsultacije da to ide zajedno, ali morat će. Darko Ćulum će biti prijedlog za direktora SIPA-e, a Osman Mehmedagić za direktora OSA-e. To je dogovor svih stranaka u koaliciji na državnom nivou. Naša OSA je veoma ozbiljan i respektovan partner svih partenerskih obavještajnih službi, pa i onih najvećih zemalja. Kandidata za direktora SIPA-e na prijedlog Nezavisnog odbora, ja kao ministar sigurnosti predlažem Vijeću ministara, a direktora OSA-e predsjedavajući Vijeća ministara i njegova dva zamjenika - pojasnio je Radončić. 

Naglasio je da je on legalista i te da će u proceduru proslijediti ime koje je dostavio Nezavisni odbor.

- Od osnivanja SIPA-e direktorska pozicija pripada kandidatu iz srpskog naroda. Kada će Vijeće ministara staviti imenovanje na dnevni red ne znam, ali moj posao je da ispoštujem odluku Nezavisnog odbora. Vjerovatno tu ima politike u smislu da se bira onaj kandidat koji će imati podršku svih ministara u Vijeću ministara, da se ne ruši kandidat koji je legalno i legitimnu ušao u proceduru. Istina je da gospodin Ćulum ima tu hipoteku optužbi nevladinih organizacija i porodice koja je oštećena, ali on nije osuđivan - kazao je Radončić, podsjećajući da je prvi na rang listi ispred Ćuluma, sa najvećim brojem bodova bio Perica Stanić, ali da je "prekinuo status v.d. direktora SIPA-e, otišao u policiju RS te odlučio da se penzioniše po zakonima RS jer će mu penzija biti mnogo veća", tako da je Ćulum ostao kao kandidat sa najvećim brojem bodova. 

Prošle sedmice Radončić je van snage stavio prijedlog bivšeg ministra Dragana Mektića da za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) bude imenovan Perica Stanić, te predložio novog kandidata - Darka Ćuluma, sadašnjeg direktora policije RS-a.

Povodom informacije da će Radončić predložiti Ćuluma za direktora SIPA-e jučer je reagirao Transparency International u BiH (TIBiH), koji je pozvao Vijeće ministara da odbije prijedlog njegovog imenovanja na tu poziciju. Oni su u saopćenju upućenom javnosti podsjetili da je Ćulum bio na čelu policije Republike Srpske u razdoblju kada je ova institucija bila suočena s ozbiljnim optužbama na pojave kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

U saopćenju su naveli kako su građani Banje Luke prijavili Ombudsmanu, organizacijama civilnog društva i internim policijskim kontrolama slučajeve maltretiranja u policijskim prostorijama, upotrebu prekomjerne sile i neprofesionalno ponašanje više policijskih službenika, naročito prema građanskim aktivistima.

- Istovremeno, suprotno međunarodnoj praksi, i protivno upozorenjima domaćih i međunarodnih organizacija, policija, na čijem je čelu Darko Ćulum, usmjerila je sve svoje resurse na zabranu javnih okupljanja u Banjoj Luci za određenu grupu ljudi zbog čega se protiv Ćuluma vodi postupak pred Okružnim sudom u tom gradu po zahtjevu više građana - navodi se u saopćenju TI BiH-a.

I TI BiH je podnio više krivičnih prijava protiv policijskih službenika zbog sumnji na nasilničko ponašanje i zloupotrebu položaja u vezi sa policijskim ovlaštenjima, a što je sve bilo usmjereno protiv članova grupe "Pravda za Davida" i drugih građana Banja Luke koji su prepoznati kao podržavatelji ove grupe.

- Smatramo da imenovanje Darka Ćuluma na mjesto direktora SIPA-e, ili institucije u čijem je mandatu borba protiv organiziranog i najtežih oblika kriminala, vodi samo ka daljnjem urušavanju povjerenja građana u organe vlasti, i u njihovu opredijeljenost da stanu na kraj kriminalu i korupciji. Pozivamo Vijeće ministara da ne imenuje Darka Ćuluma na mjesto direktora SIPA-e jer bi to značilo da se na mjesto jedne od najbitnijih institucija za provođenje zakona imenuje osoba protiv koje se vodi sudski postupak zbog najtežih oblika kršenja Ustavom zajamčenih ljudskih prava i sloboda - naveli su iz TI BiH.

Radončić je pojasnio da je na pravosudnim organima da rade svoj posao kada je riječ o Ćulumu, a da je njegovo kao državnog ministra da poštuje zakon i odluke Nezavisnog odbora. Istakao je da su članovi Nezavisnog odbora obavili intervju sa Ćulumom, da su imali pred sobom sve činjenice o njemu, te da je tu pravno gledano situacija čista. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.