open-navfaktor-logo
search
Uhapšen na granici
Rade Grujić optužen za zločine u Zvorniku: Ušao u kuću gdje su bili zarobljeni civili i silovao Bošnjakinju
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Radeta Grujića zvanog Rašo za ratni zločin protiv čovječnosti na području Zvornika i okoline.
24.02.2023. u 14:07
get url
text

VEZANI TEKST - Uhapšen bivši pripadnik VRS-a Rade Grujić zbog zločina protiv čovječnosti, određen mu jednomjesečni pritvor

Grujić se tereti za silovanje žene bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje kod Zvornika. On se tereti da je za vrijeme dok se u nezakonitom zatočenju nalazilo više stotina civila bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, koji su višestruko zlostavljani a veći broj žena seksualno zlostavljan, došao u kuće u kojoj su bili zatvoreni civili, te prijetnjom silom i opasnosti po život i zdravlje oštećene osobe počinio silovanje žrtve, žene bošnjačke nacionalnosti.

Grujić je bio pripadnik čete Snagovo Teritorijalne odbrane Zvornik. Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka, među kojima i stručnog vještaka, kao i prilaganjem 60 materijalnih dokaza.

Policijski službenici Granične policije BiH, na temelju raspisane potjernice Tužilaštva BiH uhapsili su Grujića početkom ovog mjeseca na graničnom prijelazu Karakaj kod Zvornika. Sud BiH je tada na prijedlog Tužilaštva BiH, odredio Grujiću pritvor od 30 dana.

Grujić posjeduje državljanstvo Bosne i Hercegovine i Srbije. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Mensura Hasić imala je tek 23 godine kada je u aprilu 1992. zajedno sa suprugom, osmomjesečnim sinom i trogodišnjom kćerkom odvedena u logor nadomak Zvornika. Tokom devet dana koje je provela u logoru u Liplju, Mensura je odvojena od djece i silovana.

- Prema djeci su se loše odnosili. Meni, naprimjer, kažu da im idem skuhati čaj i onda dođu i pucaju u lustere, tu gdje su djeca. Djeca su bila isprepadana. Djeci nije bilo do čaja, nije im bilo ni do čega. Moj Jusuf je imao osam mjeseci, a kćerka Aldina tri godine i četiri mjeseca. Bili su odvojeni u posebnu sobu. Djeca sama. A mi žene, majke, u drugu sobu. Onda nas, žene, u noći izvode. Moj Jusuf je bio najmlađa žrtva u logoru. On je bio beba - prisjeća se ona.

Petog dana ubijen joj je suprug, objavio je Birn. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.