open-navfaktor-logo
search
Novo okupljanje
Protesti ispred OHR-a: Građani poslali poruku Schmditu, protiv smo nametanja izmjena Izbornog zakona
Policija i zaštitne ograde oko zgrade OHR-a u Sarajevu spremno su dočekali građane koji su večeras izašli na nove proteste kako bi izrazili protivljenje nametanju izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.  
07.09.2022. u 16:41
get url
text

Jedna od apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Azra Zornić pozvala je na proteste ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta. U svom pozivu Zornić je poručila svim patriotama i domoljubima da izađu i pokažu svoju volju ili da šute zauvijek.

{$galerijaFotografija}

Fokus građana je na provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Zornić, Sejdić-Finci, Pilav, Šlaku i Pudarić. Prošle sedmice je na ovu temu održan sastanak u OHR-u kojem su pored Schmidta prisustvovali Dervo Sejdić i Jakob Finci. 

Zornić je novinarima kazala da "ne traže ništa od visokog predstavnika", ali da ne dozvoljavaju nametanje izmjena Izbornog zakona BiH "kako je to zamislio Christian Schmidt, a po želji Andreja Plenkovića i Dragana Čovića".

- Želimo građansku, normalnu BiH. Da svi na prvom mjestu budemo građani BiH, gdje je jedan čovjek jedan glas. Svaka druga pripadnost, etnička, vjerska ili bilo koja druga je privatna stvar bilo kojeg pojedinca koja me apsolutno ne zanim. Mi ćemo imati građansku državu nakon 2. oktobra. Koristimo sva demokratska sredstva da odbranimo Bosnu i Hercegovinu, a ako bude trebalo spremni smo na više. Odbranili smo je 1992. godine, odbranit ćemo je i sada - poručila je Zornić dodajući da za nju nije prihvatljiva nikakva odluka visokog predstavnika koja je nametnuta.

Prošle sedmice održana je i sjednica Vijeća za implementaciju mira na kojoj se razgovaralo o političkim izmjenama Izbornog zakona i Ustava, a nakon što su obavljene konsultacije sa predstavnicima političkih stranaka. Visoki predstavnik Christian Schmidt je razgovarao sa međunarodnom zajednicom o ovoj temi prilikom Bledskog strateškog foruma u Sloveniji.

IMG_20220907_171318.jpg
1 od 20
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.