open-navfaktor-logo
search
PDA-ova većina bojkotirala
Propala još jedna sjednica Općinskog vijeća Banovići: Načelnik Bego Gutić sada ima mogućnost da nametne budžet
Zaposleni koji plaću primaju iz budžeta Općine Banovići još uvijek nisu primili plaću za januar.
Autor: J. B.
29.03.2024. u 21:15
get url
text
Općinsko vijeće Banovići
Općinsko vijeće Banovići
Općinsko vijeće Banovići danas nije moglo održati sjednicu na kojoj se na dnevnom redu našao budžet za 2024. godinu. Razlog je nedostatak kvoruma, zbog nedolaska na sjednicu 12 vijećnika Pokreta demokratske akcije (PDA) i jednog iz Naroda i pravde (NiP), koji čine većinu.
- Prije održavanja sjednice imali smo sjednicu Kolegija na kojoj je zaključeno da se predloženi akti, odnosno budžet za 2024. godinu i prijedlog izvršenja budžeta mogu razmatrati po hitnom postupku. Nakon toga obavijestio sam vijećnike da sjednica ne može biti održana jer nema kvoruma - kaže za Faktor Robert Lapčević, predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići.
Podsjećamo, Općina Banovići nema usvojen budžet za ovu godinu, kao ni odluku o privremenom finansiranju, pa su sve isplate iz budžeta blokirane, uključujući i plaće.
- Ovo danas je bila posljednja šansa za usvajanje budžeta u roku od 90 dana od početka godine. S obzirom da Vijeće nije usvojilo prijedlog, načelnik sada ima mogućnost da proglasi budžet - dodao je Lapčević.
Vijećnici Općinskog odbora SDA Banovići uputili su saopćenje u kojem su pojasnili svoju odluku da ne prisustvuju sjednici.
- U želji da se odblokira rad Općinskog vijeća Banovići, unatoč svim neregularnostima i blokadama koje trpimo od juna mjeseca 2023. godine od strane rukovodstva Općinskog vijeća Banovići, odazvali smo se sjednicama, kako bi Općinsko vijeće Banovići konačno nakon mjeseci blokade počelo odlučivati o bitnim pitanjima za građane općine Banovići, a posebno kada je u pitanju donošenje budžeta za 2024. godinu, a time poštujući i pismo OHR-a koje smo dobili u novembru 2023. godine. Osim blokada za donošenje navedenih odluka rukovodstvo Općinskog vijeća sprečavalo je i sprovođenje opoziva načelnika općine Banovići koji je donesen još 06. jula 2023. godine, a sprečavanje se ogledalo u opstrukcijama oko sazivanja sjednice općinskog vijeća, ali i objavljivanja donešenih odluka na sjednicama koje je sazivala većina u Općinskom vijeću - navodi se u današnjem saopćenju Općinskog odbora PDA Banovići.
Podsjećamo, politička kriza u Banovićima traje od juna prošle godine, kada je formirana nova većina i upućena incijativa za opoziv načelnika Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA). Nova većina do danas nije uspjela realizirati opoziv načelnika, a ni smjenu predsjedavajućeg Općinskog vijeća Roberta Lapčevića, koji je također iz SDA.
- Na žalost svih nas, a posebno građana općine Banovići Općinsko vijeće ni dan danas nije odblokirano i dalje trpimo blokade od gore navedenih pojedinaca, koji koristeći i zloupotrebljavajući svoj položaj, ne dozvoljavaju da konačno Općinsko vijeće Banovići počne funkcionisati i donositi odluke. Očit primjer su zadnje dvije sjednice, IV i V vanredna sjednica, gdje se većini u Općinskom vijeću zabranjuje od strane predsjedavajućeg Roberta Lapčevića da predlaže izmjene i dopune dnevnog reda ili se zabrani da se vijećnici izjasne o svom prijedlogu, što je osnovna dužnost i pravo vijećnika u Općinskom vijeću da predloži i da se o tome vijeće izjasni. Samovolja koju provodi Robert Lapčević, kao predsjedavajući, koji je prije osam mjeseci izgubio podršku većine u Općinskom vijeću, nema svoje granice, te je na sjednici održanoj 13. martza 2024. godine prekinuo sjednicu bez ikakvog obrazloženja, ne dozvoljavajući vijećnicima da se izjasne o svom statutarno i poslovnički predloženom dnevnom redu - navode iz PDA Banovići.
Mi smo u skladu sa Poslovnikom do sada zahtijevali održavanje sjednica, ukupno četiri od šest, koje su se pokušale održati, kako bi Općinsko vijeće konačno počelo funkcionirati i kako bi odblokirali rad Općinskog vijeća, ali je rukovodstvo svaki puta uskraćivalo većini da se predloženi dnevni red, koji je i razlog sazivanja vanrednih sjednica, nađe na dnevnom redu, dodaju iz PDA te napominju da su vijećnici ovlašteni predlagači dnevnog reda kojem konačnu odluku može donijeti samo vijeće, a nikako pojedinac, kako je to sebi dao za pravo predsjedavajući Robert Lapčević.
- Ono što moramo posebno naglasti jeste da prijedlog budžeta za 2024. godinu nikada do sada nije ponuđen Općinskom vijeću, a smatramo da načelnik to ciljano radi da bi sam proglasio budžet 90 dana od početka budžetske godine i kako bi time onemogućio vijećnicima da učestvuju u kreiranju budžeta te je time zajedno sa rukovodstvom Vijeća ugrozio finansiranje Općine Banovići i isplatu plaća uposlenicima. Iz gore navedenih razloga smatramo da je nemoguće i besmisleno prisustvovati sjednicama, gdje rukovodstvo Općinskog vijeća provodi svoju samovolju, kršeći osnovno demokratsko pravo većine, vijećnika i vijeća zagarantovano Ustavom, zakonom, Statutom i Poslovnikom, čime su onemogućili donošenje bitnih odluka Općinskog vijeća, a posebno budžeta Općine Banovići za 2024. godinu, gdje je Općina ostala bez finansiranja, uposlenici bez plaća, učenici i studenti bez stipendija... - naveli su iz PDA.
Ovim putem obavještavamo javnost, ističu u saopćenju iz PDA, da vijećnici većine neće prisustvovati sjednicama Općinskog vijeća Banovići sve dok se ne razriješi dužnosti aktuelno rukovodstvo na posebnoj sjednici, a sve zbog kršenja zakona, Statuta Općine Banovići i Poslovnika o radu Općinskog vijeća od strane aktuelnog rukovodstva.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.