open-navfaktor-logo
search
Bio zakazan za 1. oktobar
Propada i treći pokušaj opoziva načelnika Banovića Bege Gutića
Referendum o opozivu načelnika Banovića Bege Gutića (SDA), koji je na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća za 1. oktobar zakazala nova većina, neće biti održan. Razlog je to što su sve odluke u vezi održavanja referenduma donesene na sjednici bez prisustva Stručne službe, nisu ovjerene službenim pečatom, pa samim tim ne mogu biti provedene.
29.09.2023. u 14:35
get url
text

Krajem juna, po formiranju nove većine u kojoj je 11 vijećnika Pokreta demokratske akcije (PDA), dva bivša vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) i jednan iz Naroda i pravde (NiP), upućena je incijativa o opozivu načelnika Gutića iz SDA. Nova većina je samoincijativno održala tri vanrede sjednice Općinskog vijeća, na kojima je referendum za opoziv Gutića zakazan za 3. avgust, potom je odgođen za 3. septembar, a nakon toga prolongiran za 1. oktobar. Sve to urađeno je bez pečata i objave u Službeniom glasniku.

Kako nezvanično saznajemo, 14 vijećnika nove većine u srijedu su održali sastanak na kojem je odlučeno da ovoga puta neće sazivati vanrednu sjednicu Vijeća, a samim tim neće donositi ni odluku o prolongiranju referenduma, što su već dva puta radili.

Jasno je da bez pečata Općinskog vijeća bilo kakva odluka nije provodiva, pa će nova većina, kako nam je nezvanično rečeno, sačekati da reagiraju Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine i Visoko sudsko i tužilaščko vijeće (VSTV) kojim su se zvanično obratili.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići Robert Lapčević iz SDA za Faktor je potvrdio da će, najvjerovatnije, naredne sedmice, sazvati Kolegij na kojem će biti zakazana redovna sjednica. Nova većina već dva puta je bojkotirala redovnu sjednicu koju je sazivao Lapčević, pa ona nije ni mogla biti održana, a na taj korak su se odlučili iako je Lapčević kao tačku dnevnog reda stavio incijativu za pokretanje opoziva Gutića. Hoće li se iz trećeg pokušaja odazvati, ostaje da vidimo.

Sve ovo samo potvrđuje činjenicu da zakonodavna vlast u Banovićima i dalje ne funkcionira, tako je još od juna, a kraj krize se ne nazire.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.