open-navfaktor-logo
search
Ugledni virolog
Prof. dr. Zvizdić: Nije važno da li je vakcina ruska, američka ili evropska, važnije su druge stvari
Profesor emeritus Medicinskog fakulteta UNSA, virusolog prof.dr. Šukrija Zvizdić oglasio se povodom vijesti da je Rusija prva zemlja u svijetu koja je registrovala vakcinu protiv koronavirus.
14.08.2020. u 14:29
get url
text

On podsjeća da su vakcine namijenjene zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

- One pružaju zaštitu ako se vakciniše veliki broj osoba ( određeni, visoki obuhvat populacije). Vakcine pobuđuju organizam na razvoj imuniteta. Bitno je naglasti da ne postoje apsolutno bezbjedne vakcine, vakcine bez mogućih popratnih pojava. Većina popratnih pojava je bezazleno. To zavisi od puno faktora. Bitno je znati da vakcine sprječavaju oboljevanja i preveniranja moguće posljedice tih bolesti – poručuje prof.dr. Zvizdić.

Kada je riječ o "ruskoj" vakcini potcrtava da ona mora odgovoriti na nekoliko pitanja.  

- Kojoj skupini vakcina pripada (živi, atenuirani virus, umrtvljeni virusi, virusne partikule, "genetska" vakcina); u koliko doza se daje, ima li potrebe za revakcinacijom; koju vrstu imuniteta razvija vakcinisani organizam; razvijeni imunitet traje nekoliko mjeseci, godina, doživotno?

Najvažnije pitanje!

Negativne posljedice vakcinacije kod jedne osobe mogu biti blaže ili jako teške.

- Koje su to blage?

- Koje su najteže posljedice i kako se manifestuju?

Nije odlučujuće pitanje porijekla vakcine. Ruska, evropska ili američka. Kao i svaki medikament ili ljekarski zahvat i vakcina ima i određene negativne efekte, ali se uvijek procjenjuje njena korist u odnosu na te negativne posljedice po organizam. Vakcinisati jednu osobu bez saznanja o rizicima koje ona nosi i preporučiti je bilo bi veoma upitno - ističe prof.dr. Zvizdić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.