open-navfaktor-logo
search
Epidemiolog
Prof. dr. Musa o povećanom broju zaraženih respiratornim infekcijama, gripi, COVID-19, vakcinaciji
U Federaciji Bosne i Hercegovine u zadnjoj sedmici 2023. godine zabilježen je porast broja pacijenata u ambulantama porodične medicine, a razlog su respiratorne infekcije, kazao je prof. dr. Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH.
05.01.2024. u 16:43
get url
text

- Ovaj porast podudara se i sa detekcijom virusa gripe na našim sentinel sajtovima. Već smo detektirali virus gripe A (podtip H3 N2) i virusa gripe B. Jedan od indikatora kojeg pratimo je stopa obolijevanja zbog bolesti slične gripi i ona je u porastu. U protekloj sedmici zabilježeno je 86 oboljelih na 100.000 stanovnika. Uporedo radimo i nadzor nad COVID-19, a slučajevi obolijevanja otkrivaju se redovno. Ono što je karakteristično jeste da se radi o puno manje testiranja u odnosu na prijašnje godine - navodi Musa.

Dodaje kako se hospitalizacije uglavnom vežu za osobe koje pripadaju rizičnim grupama, poput starijih i onih sa komorbiditetima.

- Osnovna preventivna mjera je vakcinacija (protiv COVID-19 i gripe) koju uvijek u sezoni jesen i zima preporučujemo stanovništvu, naročito onima koji pripadaju rizičnim grupama. Na području Federacije BiH svake godine nabavi se od 30 do 40 hiljada doza vakcina koje su i dalje dostupne stanovništvu. Kao druge preventivne mjere pomenuo bi respiratornu higijenu. Savjetovao bi onima koji imaju simptome respiratornih infekcija da u narednom periodu izbjegavaju okupljanja koja mogu doprinijeti daljem širenju bolesti - kazao je Musa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.