open-navfaktor-logo
search
Formirana komisija
Prijedlozi naziva ulica i trgova u Srebrenici izazvali burne reakcije, odbijen prijedlog člana SNSD-a
Prijedlog vijećnika u Skupštini općine Srebrenica, člana SNSD-a Radomira Pavlovića da jedan od trgova u Srebrenici nosi naziv deveti januar izazvao je burne reakcije u javnosti. Ovaj prijedlog je odbijen jer nije zadovoljena zakonska procedura predlaganja. Skupština općine Srebrenica u međuvremenu je formirala кomisiju za izmjenu naziva ulica i naseljenih mjesta.
03.07.2023. u 09:13
get url
text

Srebrenica je jedina općina u Bosni i Hercegovini koja još nosi nazive ulica iz prijeratnog perioda. Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Salko Tursunović kaže da nijedan prijedlog za izmjenu još nije u opciji.

- Niko ne garantuje da će to biti prijedlozi samo sa srpskim imenima, da neće biti tu i bošnjačkih imena, da neće neko tražiti da se neka ulica zove Ulica žrtava genocida, ulica Nasera Orića, Hakije Meholjića, i tako dalje. Mislim da to nije dobra stvar, da se spominju takva imena sa srpske strane koja se spominju, nije dobro ni sa naše strane - kaže Tursunović.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Alija Tabaković mišljenja je da bi, s obzirom na aktuelne političke prilike, moglo biti velikih neslaganja oko prijedloga.

- Zbog potkusurivanja i sukobljavanja unutar srpskih političkih partija, ovdje se sada želi dokazati ko je veći Srbin od njih, ko će nametnuti opasniji, po nas Bošnjake, prijedlog i onda će to biti na kraju preglasavanje, zasigurno, s obzirom na to da imaju većinu i u komisiji i većinu u Skupštini općine Srebrenica i samim tim bit će to prijedlozi - 9. januar, Trg Gorana Zekića... - navodi Tabaković.

Iz Udruženja Majke Srebrenice izražavaju ogorčenost na mogućnost da bi neka od ulica ili trg mogli nositi ove nazive.

- To je provokacija. Oni su znali kako ćemo mi reagovati i samo svaki put i često izbacuju neku negativu, kako će u Srebrenici povratnici biti razočarani - naveli su.

Odbornik SNSD-a u Skupštini općine Srebrenica Radomir Pavlović u telefonskom razgovoru je potvrdio da je njegov zahtjev odbijen i da sada čeka potez novoformirane komisije. Odbornik SDS-a Momčilo Cvijetinović kaže da se nazivi ulica moraju mijenjati, a hoće li biti dogovora, kaže, ovisi o zainteresovanosti svih strana.

- Srpska demokratska stranka do sada nije učinila nijedan potez u tom pravcu. Razmišljanja svojih imamo, ali čekamo, dakle, sjednice - kazao je Cvijetinović.

Prijedloge za nazive ulice, kaže Tursunović, moći će dostaviti svi građani ove općine, prenosi BHRT.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.