open-navfaktor-logo
search
Sjećanje
Prije 30 godina poginuo je heroj oslobodilačkog rata Nesib Malkić
Na današnji dan, 25. oktobra prije 30 godina poginuo je bosanskohercegovački borac i pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, heroj oslobodilačkog rata Nesib Malkić.
25.10.2023. u 10:02
get url
text

Povodom godišnjice njegove pogibije JU "Fond Memorijala Kantona Sarajevo" je producirao novi video iz serijala "Dokumentarna memorija". Video prikazuje životni put heroja oslobodilačkog rata i komandanta 210. viteške brigade Nesiba Malkića, saopćio je Fond.

Malkić je rođen u Gornjim Dubravama (Živinice) 5. jula 1961. godine. Bio je aktivno vojno lice.

Poginuo je na dužnosti komandanta 210. brdske brigade prilikom izviđanja u rejonu Crne Rijeke kod Olova 25. oktobra 1993. godine sa svojim saborcima Seadom Paravlićem, Nevresom Šišićem, Nerminom Forčakovićem i Fikretom Andelićem. Brigada kojom je komandovao nakon njegove pogibije dobila je počasni naziv "210. viteška brigada - Nesib Malkić".

Malkić je sahranjen u Gornjim Dubravama. Nosilac je ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" od 1993. godine, a posthumno je odlikovan i "Ordenom heroja oslobodilačkog rata" 1994. godine.

Projekt Fonda Memorijala "Dokumentarna memorija" ima za cilj ekranizaciju 111 značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine. Cilj projekta je približiti mlađim generacijama, ali i svima ostalima, ključne događaje i ličnosti iz nedavne povijesti putem kratkih, informativnih videosadržaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.