open-navfaktor-logo
search
Bošnjački kadrovi na meti
"Pridobiveni, dobri dečko" Konaković za ruske diplomate-špijune ne smije okriviti Galića, nego Halača
Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, ponovo je na današnjoj konferenciji za medije govorio o dvojici ruskih diplomata-špijuna, koje su druge evropske zemlje protjerale, nakon čega su oni angažirani u Ambasadi Rusije u Sarajevu.
13.09.2023. u 15:14
get url
text

VEZANI TEKST - Elmedin Konaković tvrdi da su ruske diplomate prije njega ušle u BiH, Turković ga demantuje

Konaković je danas ponovo ustvrdio da je njihov dolazak u BiH odobren u vrijeme bivše ministrice Bisere Turković, kao i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića te u vrijeme Fahrudina Halača, koji je tada bio zamjenik direktora Granične policije BiH. 

Zanimljivo, u vezi sa posljednje nabrojanim jest to da Konaković ne okrivljuje čelnog čovjeka institucije, već njegovog zamjenika. Naime, direktor Granične policije BiH u vrijeme za koje Konaković tvrdi da su sporni Rusi došli u BiH bio je Zoran Galić, kadar blizak HDZ-u. Halač, kojeg je Konaković spominjao i prije dva dana u vezi s istom temom, bio je Galićev zamjenik. 

Logično pitanje koje se nameće je: Kako to da je u slučaju Granične policije BiH odgovoran zamjenik, a u slučaju OSA-e i Ministarstva vanjskih poslova čelni ljudi institucija, a ne tadašnji zamjenik Trifko Buha i tadašnji, a i sadašnji, zamjenik u Ministarstvu Josip Brkić (HDZ)?

"Pridobiveni" za hrvatski interes, kako Konakovića opisuju analitičari HRT-a, i "dobri dečko", kako ga naziva Željana Zovko, zastupnica u Evropskom parlamentu i bliska saradnica Dragana Čovića, očito ima neki problem sa zdravom logikom ili pak lošu namjeru. Ili se, što se Konakovića tiče, rukovodećim kadrovima sa srpskim i hrvatskim predznakom koji su jednako odgovorni i trebala bi im biti u interesu dobrobit BiH, ne smije uputiti kritika ako si dio "bošnjačke reprezentacije"?

Iz svega se da zaključiti da Konakovićev cilj i interes nije javnosti jasno predočiti činjenice o spornim ruskim diplomatama i odgovornosti za taj propust, nego puko političko i medijsko obračunavanje sa bivšom vlašću preko kadrova Bošnjaka koji su imenovani u tom mandatu. 

Ministar je danas pohvalio novinare Detektora koji su javnosti obznanili informacije o spornim Rusima, nazivajući njihov rad "pravim istraživačkim novinarstvom koje nam treba". Takav stav bio bi pohvalan da isti taj ministar, istim tim novinarima nije uskratio informacije o diplomatama-špijunima kada su ga za potrebe teksta pitali, insistirajući mjesecima na odgovoru. Ovako je ministar, koji se voli obračunavati s novinarima u javnim istupima, samo ciničan i neuvjerljiv.  

VEZANI TEKST - Ruske diplomate protjerane iz evropskih zemalja sada akreditovane u BiH

- Elmedin Konaković, ministar Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje pravi diplomatske liste, nije odgovorio na više upita Detektora, poslanih tokom nekoliko mjeseci, o podacima ruskih diplomata. Zato nije bilo moguće zvanično potvrditi identitete dvojice ruskih diplomata - naveli su novinari Detektora u svom tekstu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.