open-navfaktor-logo
search
Nevrijeme
Priča iz Jablanice: Mještani spasili školu od poplave
Olujno nevrijeme i pljuskovi koji su proteklih dana pogodili veći dio Bosne i Hercegovine, nanijeli su i materijalnu štetu Osnovnoj školi "Suljo Čilić" u Jablanici.
05.11.2021. u 13:47
get url
text

Naime, kako saznaje reporter portala Bljesak, na terenu se u tom trenutku našao i Alen Jamaković koji je uspio spriječiti nastajanje još veće materijalne štete. 

- Igrom slučaja, doveo sam ženu i dijete u školu, te smo primjetili kako voda nadire. Rekao sam ženi da se odmah krenemo povlačiti jer je voda u kratkom periodu nadirala sve više, da je ulazila i u automobil. Za dva sata, sve je plivalo. Nakon nekog vremena, morali smo razvaliti zid, te se voda spustila za nekih 10 cm. Ušao sam u školu, nabacao razne predmete na vrata kako voda ne bi dalje ulazila. Tek oko 17 sati se voda povukla i počeli smo sa čišćenjem - kazao je Jamaković.

Na prostoru cijele općine Jablanica nastala je veća materijalna šteta, a oglasio se i načelnik, Damir Šabanović.

VEZANI TEKST - Načelnik Jablanice: Jedno selo je potpuno odsječeno, situacija je bila dramatična, sada se smiruje

- Ne postoji naselje koje nije pogođeno nepogodama. Prvi poziv je stigao od ljudi iz Doljana. Nakon toga su počeli dolaziti pozivi i iz ostalih mjesta. Trenutno se nalazimo u Ravnom gdje je najviše pogođen prostor osnovne škole - kazao je Šabanović. 

- Brojni objekti su ugroženi i šteta je velika. Moramo koliko-toliko život održati normalnim. Nekoliko je kuća odsječeno. Najbitnije je da nismo imali nikakvih žrtava. Nismo još uvijek tražili nikakvu pomoć, te se borimo sa sredstvima s kojima raspolažemo - zaključio je Šabanović.

Podsjetimo iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) potvrđeno je kako je za područje Hercegovine upaljen crveni alarm, a najavljen je i nastavak padavina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.