open-navfaktor-logo
search
Brojni projekti
Premijer Nenadić o smjeni Vlade KS: Puno toga smo uradili, ali nisam zadovoljan u potpunosti
Nakon što je 18 zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo podnijelo zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo premijer Mario Nenadić ističe da ga pokretanje zahtjeva zastupnika uopće nije iznenadilo te da je "preslaganje skupštinske većine nešto o čemu se govori unazad par mjeseci i da se već kod donošenja određenih skupštinskih zaključaka iz prethodnog perioda, jasno moglo vidjeti da većina nije stabilna".
19.10.2020. u 07:41
get url
text

S obzirom na to da se spominje da bi novoj većini u Skupštini KS podršku mogao dati SBB, pitali smo premijera Nenadića, da li će stranka čiji je i on član glasati za smjenu Vlade.

- Što se tiče SBB-a zaista ne bih mogao znati stav stranke jer sam se ja preuzimanjem dužnosti, postavio kao predstavnik svih građana KS, nisam sudjelovao niti sudjeluje u donošenju odluka te vrste  unutar same stranke. Stranka je imala izuzetno institucionalno razumijevanje za ova pitanja, tako da su mi omogućili slobodan mandat na način da sam postupao po svojoj savjesti, propisima i odgovornosti i ja sam očekujem stav stranke po ovom pitanju - naveo je Nenadić.

Ističe da je njegov stav da Vlada treba da nastavi odgovorno raditi svoj posao, "pa čak ubrzati i dovršiti započete projekte gdje god je to moguće".

- Želim da oni koji dođu iza nas imaju što bolju polaznu osnovu za dalji rad a sve u smislu zaštite interesa i prava građana KS. Što se mene tiče nemam tu nikakvih dilema ovo je moj grad, tu ću živjeti sa kompletnom porodicom i interesuje me razvoj Kantona. To dokazujem svaki dan rukovodeći ovom Vladom. Mi radimo po tri, četiri sjednice dnevno, završavamo započete procese i stvaramo što bolje preduslove za nesmetan razvoj Kantona - ističe premijer KS.

Nova većina je u zahtjevu koji je podnijela za smjenu Vlade između ostalog navela kako nije zadovoljna radom ove Vlade. Premijer Nenadić ističe da nikada nijedna opozicija nije hvalila poziciju.

- Ova je Vlada prvi kvartal svog mandata provela u borbi protiv korone, a potom smo u samo tri ili četiri mjeseca uradili jako puno ozbiljnih projekata u svim resorima. A neki od njih se realizuju nakon 30 i 40 godina zastoja. Dakle, nismo kalkulisali, nismo radili populistički projekte, nego smo se uhvatili u koštac sa najsloženijim problemima koji su decenijama bili problem i opterećavali ovaj kanton, a to su prije svega javne saobraćajnice, javni prijevoz, obnova javnih ustanova i infrastrukture, projekata za podršku posebno ranjivim grupama i slično. U tom smislu ostvarili smo odličnu saradnju sa UNDP-om i drugim međunarodnim organizacijama. Konkretno sa UNDP-om realiziramo ukupno 24 projekta vrijednosti blizu 35 miliona maraka, od čega je makar 70 posto sredstava Kantona Sarajevo, građana KS.  Našim odgovornim i transparentnim radom privukli smo također i velike donacije od strane UNDP-a, Evropske zajednice, EBRD-a, Evropske investicijske banke. Pripremili smo odgovarajuće projekte i dali ih u realizaciju kroz Razvojnu banku FBiH, tako da mogu biti prilično zadovoljan onim što se na terenu dešava kao rezultat rada ove Vlade - ističe Nenadić.

Ipak, premijer kaže da nije u potpunosti zadovoljan urađenim jer neki projekti nisu dovedeni do kraja.

- Mi smo startali 3. marta ove godine i nakon prvih par mjeseci borbe sa koronom pokrenuli smo ključne projekte. Podsjećam, da smo u međuvremenu pokrenuli projekat Prve transverzale u vrijednosti 24 miliona, do 23. ovog mjeseca uvodimo izvođače u radove na dijelu prve dionice Prve transverzale od raskrsnice u Kranjčevićevoj do Tešanjske ulice, a zatim i dalje prema Ulici Braće Begića, Pennya i dalje. Objavili smo pretkvalifikacije za gradnju tunela na Kobiljoj Glavi, treba da se pokrene u januaru iduće godine, višedecenijski projekat vrijedan 54 milion KM. Nakon dvije decenije najavljivanja, ova Vlada počinje i ovaj projekat. Potpisan je ugovor za gradnju rotora na Devetoj transverzali i ovih dana počinju radovi u projektu vrijednom pet miliona, čime se osigurava spoj sa gradskim autoputem, također nakon 20 godina najava - kazao je premijer KS.

Ističe da je u Kantonu Sarajevo 87 aktivnih gradilišta u vrijednosti od 73 miliona KM.

- Gradi se garaža na tri nivoa kod Hitne pomoći 4,9 miliona sa 160 mjesta. Nakon 20 godina riješili smo sa općinom Novo Sarajevo pitanje zemljišta za izmještanje zgrade na Grbavici koja se nalazi na trasi Južne longitudinale, tako da u narednom periodu očekujemo početak radova i na ovom važnom projektu. Počela je obnova tramvajskih šina na S krivini , nakon 42 godine, projekat je vrijedan oko 600 hiljada KM i bit će završen u narednih petnaestak dana. Završavamo ulicu Džemala Bijedića, druga faza vrijedna 2 miliona KM. Ova Vlada završila je prekvalifikaciju za nabavku 20 tramvaja iz sredstava EBRD-a i Evropske investicijske banke. Nabavka 25 trolejbusa za potrebe GRAS-a u iznosu od oko 15 miliona eura, završene su sve pripreme i raspisan je međunarodni tender i uskoro kreće sanacija tramvajskih šina od Ilidže do Marijin Dvora, projekat vrijedan 40 miliona maraka. Završili smo i u funkciju pustili zvučnu signalizaciju za slijepe i slabovidne osobe sa taktilnim površinama u centralnom dijelu grada - nabraja premijer Nenadić.

Ističe i da se do kraja godine u upotrebu pušta i centar za upravljanje saobraćajem u KS.

- U toku je sanacija 12 ulica vrijedna oko 1,5 miliona KM, Završen je projekat zaštite od buke na A transverzali vrijedan 690 hiljada KM. Otvorena je prva javna CNG punionica u Butilama vrijedna 1,9 miliona KM. U toku su radovi na izgradnja 9 natkrivenih biciklističkih parkinga u svim općinama u KS, kontaktna mreža sa dvije elektrovučne podstanice i novih šest trolejbusa u iznosu od 10 miliona eura za rješavanje pitanja trolejbuskog saobraćaja prema Vogošći. Projekat uklanjanja arhitektonskih barijera za osobe sa poteškoćama u razvoju, u vrijednosti od 3 miliona maraka - navodi premijer Nenadić.

Nenadić ukazuje i na to da se ova Vlada nakon 25 godina ova Vlada upustila u rješavanje problema GRAS-a.

- Uz sve poteškoće u pokretanju ovog projekta mogu sa ponosom reći da smo prva Vlada koja je odlučno krenula u trajno rješavanje pitanja GRAS-a, dugovanja od 330 miliona maraka. Planom smo predvidjeli riješiti ih u narednih 10 godina i GRAS dovesti u poziciju važnog i respektabilnog javnog preduzeća - kaže Nenadić.

Između ostalog navodi i projekte u oblasti zdravstva, zapošljavanje 300 radnika, ojačavanje kapaciteta zdravstvenih ustanova, nabavka medicinske i zaštitne opreme za borbu protiv COVID-a.

- U ovako teškoj situaciji kada do ovog trenutka Budžet KS bilježi smanjeno punjenje za blizu 90 miliona KM u odnosu na plan, u oblasti privrede investirano je blizu 60 miliona. Tako je bilo 30 miliona direktnih investicija, 18 miliona ušteda i olakšica. U projekte podrške kroz Službu za zapošljavanje uloženo je 10 miliona KM, 2,8 miliona kroz saradnju sa općinama za realizaciju projekata isplate plaća za fizička lica i obrtnike koji su registrovani na općinama, 3,6 miliona za mala i srednja preduzeća, jedan milion za podršku turizmu, pet miliona za podršku poljoprivredi. Trenutno se radi na implementaciji još 20 miliona KM pomoći - kazao je Nenadić.

Puno je, ističe urađeno, ali ne može biti u potpunosti zadovoljan.

- Očigledno je da su brojni od projekata u fazi implementacije i volio bih da sam imao vremena i da imamo vremena da ih dovedemo do kraja – kaže Nenadić.

Na konstataciju da se ova Vlada nije promovisala kao prethodna, te da joj mnogi zamjeraju na tome zaključujući da se ne radi transparetno, premijer odgovara:

- Nije isto promocija i transparentnost. Odgovorno tvrdim da smo mi veoma transparentno potrošili svaku marku naših raspoloživih sredstava. Radili smo na način da je sve rađeno kroz javne pozive i da je sve rađeno putem komisija koje su donosile odluke i da smo svaku važnu odluku objavljivali na službenim stranicama Vlade. Bili smo redovno u medijima, pojavljivali smo se dovoljno u smislu da obavijestimo javnost o našim aktivnostima. Istina je da smo, mogu reći, „podbacili“ ili da smo nedovoljno radili na samopromociji, slažem se stim i tu kritiku odgovorno prihvatam ali smatram da rezultati koje smo uradili na terenu, otvorena radilišta na području KS, pokrenuti projekti, govore zaista puno o angažmanu ove Vlade. Sama činjenica da smo mi do sada imali više od 120 sjednica Vlade govori o tome koliko je Vlada radila posvećeno i transparentno.

Premijer Nenadić ističe da je jedan od najvećih hendikepa ove Vlade činjenica da su vrlo rano, u jeku najveće pandemije, zbog zdravstvenih problema ostali bez resornog ministra zdravstva.

- Ja sam u toj situaciji dugo vremena, čekajući da skupštinska većina imenuje novog ministra zdravstva, pomagao Ministarstvu zdravstva kao premijer, da se nosi sa najvećim izazovima u oblasti zdravstva. To je svakako utjecalo značajno na naše kapacitete, nakon toga kada je prošao rok u kojem premijer ima obavezu i pravo da imenuje privremenog vršitelja dužnosti ja sam iskoristio to pravo, prihvatio ostavke tada ministra zdravstva i ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice i dao prijedlog za imenovanja Skupštini KS. Nažalost, do današnjeg dana nije došlo do imenovanja ministara. Nakon toga je ministar privrede u skladu sa Zakonom o Vladi, a odlukom premijera bio imenovan za privremenog vršioca dužnosti ministra zdravstva u KS. To je svakako opteretilo i resor privrede i resor zdravstva jer jedan ministar se zaista teško može nositi sa dva ovako teška i komplikovana resora u Vladi KS.Međutim, evo praktično kroz čitav naš mandat u prethodnih pet-šest mjeseci odgovorno se nosimo sa ovim hendikepom, i mogu reći da je to jedan od najtežih momenata koji je zadesio mene kao premijera u rukovođenju Vladom KS - ističe Nenadić.

S obzirom na to da je smjena aktuelne Vlade sve izvjesnija, pitali smo premijera gdje bi on mogao nastaviti raditi.

- Ja sam zaista svojim predanim, transparentnim, radom u KS, vrlo siguran da ću naći odgovarajući angažman. U ovoj fazi, vjerovali ili ne, ja nemam vremena o tome da razmišljam. Vidjet ćemo kako, kad i na koji način će se završiti ova saga sa izglasavanjem nepovjerenja ovoj Vladi, ali vjerujem da i ja, pravnik sa položenim svim specijalizacijama u struci, sa svojim iskustvom u javnom sektoru, u vlastitom privatnom sektoru i radeći kao zaposlenik kod drugih privrednih subjekata u KS, imam svoje odgovarajuće mjesto u ovom sistemu ali posebno uvažavajući činjenicu da za tolike godine života i rada u KS iza mene ne stoji niti prekršajna prijava a kamo li dovođenje u vezu i problem sa bilo kakvom netransparentnošću, sa bilo kakvim problemima. U ovom gradu to znaju domaće i međunarodne organizacije i utoliko sam potpuno bezbrižan za svoju dalju sudbinu - kaže premijer.

Nenadić kaže da dok je na čelu ove vlade, radit će najodgovornije, najprofesionalnije svoj posao.

- Mandat za koji sam dobio povjerenje i sigurno ću do zadnjeg dana u ovoj Vladi raditi na stvaranju što kvalitetnijih pretpostavki da oni koji će doći u mandat iza ove Vlade mogu na što lakši i jednostavniji način da nastave realizaciju projekata i garantiram transparentan i detaljan prijenos nadležnosti čim se za to stvore uslovi - zaključio je premijer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.