open-navfaktor-logo
search
Razočarenje
Predstavnici Vlade FBiH na sastanku odbili zahtjeve penzionera, povećanje penzija u aprilu za jedan ili dva posto
Penzoneri traže da se penzije 15. aprila usklade za pet posto, insistiraju na 13. penziji u iznosu od 670 KM i izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u članu 79. koji se tiče usklađivanja penzija.
Autor: E.D.-Š.
13.03.2024. u 14:28
get url
text
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Delegacija Saveza Udruženja penzionera Federacije BiH održala je sastanak sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem u vezi sa zahtjevima koji su doneseni na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Saveza, saznaje Faktor.
Svi njihovi zahtjevi su odbijeni.
Penzoneri traže da se penzije 15. aprila usklade za pet posto, insistiraju na 13. penziji u iznosu od 670 KM i izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u članu 79. koji se tiče usklađivanja penzija. Traže da se penzije više ne usklađuju prema rastu bruto domaćeg proizvoda i indeksu potrošačkih cijena već prema rastu ličnog dohotka u Federaciji i potrošačkoj korpi.
Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, a koji je i član Upravnog odbora Saveza, potvrdio nam je da je sastanak održan dva dana ranije nego je bilo planirano.
- Doživio sam lično razočaranje odnosom tih ljudi prema nama. Premijer Nermin Nikšić nam je rekao kako je penzija 2018. godine iznosila 326 KM, a da je danas 565 KM. Odgovorio sam mu na to da je penzija iz 2018. godine više vrijedila nego ova danas s obzirom na tadašnje cijene hrane, kada je litar ulja bio marku. Federalni ministar  finansija Toni Kraljević se ponašao kao da mi ništa ne znamo, a ustvari smo se odlično pripremili za taj sastanak, imamo ljude koji su stručnjaci u ekonomiji.
Uglavnom, rečeno nam je da nema govora o povećanju penzija u aprilu za pet posto, odnosno, 10 posto od decembra, već da može jedan ili dva posto u aprilu. Nema govora o 13. penziji i skrenuta nam je pažnja kako ni po koju cijenu se ne smije ići u "raspakivanje" Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju - ispričao nam je Trakić.
Kaže kako je sastanak u sjedištu Vlade FBiH trebao da se održi 14. marta, ali da su se sastali 12. marta.
Na sastanku su pored Nikšića i Kraljevića prisustvovali federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Halil Subašić.
- Sastanak je trajao dva sata bez ijednog zaključka. Mogli su ga završiti za pet minuta i reći da nema ništa od zahtjeva. Na kraju je rečeno kako bi bilo dobro da se sastanemo za mjesec dana. Zašto? Mi u maju imamo Skupštinu Saveza gdje ćemo vidjeti šta i kako dalje. Borit ćemo se za svoja prava. Ukoliko budu protesti, oni će biti širom Federacije BiH, a ne samo u Sarajevu. Ako na te proteste od 446.000 penzionera koliko nas ima, ne izađe minimum 250.000, nismo bolje ni zaslužili od ovog što sada imamo - poručio je Trakić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.