open-navfaktor-logo
search
Michael Roth
Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga kontra Schmidta, ovo je njegova poruka
Michael Roth, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora njemačkog Bundestaga ne odobrava aktivnosti visokog predstavnika Christiana Schmidta vezano za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. 
22.07.2022. u 21:33
get url
text

- Bosni i Hercegovini konačno treba novi demokratski izborni zakon koji će etnički podijeljenu zemlju pretvoriti u državu ravnopravnih građana. Planovi visokog predstavnika Christiana Schmidta ne odgovaraju ni ovim vodećim principima ni posljednjoj odluci Bundestaga - poručio je Roth. 

Roth, potpredsjednik SPD-a Njemačke reagirao je do sada u nekoliko navrata kada je riječ o političkim turbulencijama u Bosni i Hercegovini. 

Stavio se u zaštitu svog kolege Adisa Ahmetovića kojeg je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uporedio sa Hitlerjugendom. 

- Neka je sramota Milorada Dodika! Njegova retorika zvuči kao Putinova. Odvratno. Bosni i Hercegovini je potrebna demokratija, pomirenje i saradnja umjesto mržnje, nacionalizma i separatizma. Ponosan sam na svog kolegu Adisa Ahmetovića i njemačke vojnike koji služe miru i stabilnosti u regionu - poručio je Roth.

Također, on je reagirajući na rusku agresiju na Ukrajinu poručio da Zapad treba što prije zaustaviti separatiste u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.