open-navfaktor-logo
search
U društvu igumana Luke
Predsjednik Prave Srbije provocira u Srebrenici: "Šta se ono u Bosni, pokraj Drine zbiva..."
Dušan Marković, kontroverzni vođa ultranacionalističke stranke Prava Srbija sa centralom u Jagodini, već godinama unazad iritira javnost svojim ekstremnim stavovima.
02.12.2021. u 16:04
get url
text

Posljednja takva provokacija objavljena je na društvenim mrežama. Marković je posjetio Srebrenicu gdje je sa igumanom manastira Karno Lukom Babićem pjevao četničke pjesme. 

"Šta se ono u Bosni pokraj Drne zbiva, to su srpski četnici sišli sa planina. Ne boje se Allaha, ne boje se mina, ne boje se ustaša, ni mudžahedina", pjevao je Marković, a iguman Luka mu se pridruživao, te sa osmjehom odobravao njegovu pjesmu. 

Marković je poznat po ekstremnim izjavama prema migrantima, a u zvaničnoj biografiji stoji da je sa svega 19 godina postao potpredsjednik Ravnogorskog pokreta, gdje se na njegovim profilima po društvenim mrežama mogu vidjeti fotografije gde pozira u uniformi i sa oružjem, u prepoznatljivoj četničkoj ikonografiji.

Dušan Marković na Ravnoj Gori ove godine u maju 

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić kaže kako je "činjenica da je područje Bratunca i Srebrenice trenutno sa najvećim srpskim nacionalističkim nabojem". 

- Direktno ga produkuju političke i crkvene vođe na ovom prostoru, a sve sa snažnom podrškom Milorada Dodika. Činjenica da su mnogi počinioci genocida na slobodi dovoljan je motivirajući faktor za širenje mržnje prema Bošnjacima u ovom kraju, ali i generalno u ovom entitetu. Vlast zajedno sa crkvom kroz obrazovni proces i podobne medije stimulišu ovakve pojave koje šire vjersku, nacionalnu mržnju i netrpeljivost. Logično bi bilo da pravosudne institucije i policija poduzmu konkretne korake u ovakvim sitacijama ali kako oni ne rade svoj posao zbog toga i imamo ovakve pojave. Bošnjake se maltretira za sve i svašta, ali kada se radi o Srbima i ovakve pojave su ok za policiju i tužilaštvo - zaključuje Salkić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.