open-navfaktor-logo
search
Dat je i rok
Predloženi zaključci u NSRS-u: Poništiti sve odluke Christiana Schmidta koji se lažno predstavlja
Među zaključcima je i da će NSRS donijeti svoju Deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH predviđen Ustavom BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
Faktor
28.03.2024. u 22:56
get url
text
NSRS
NSRS
Narodnoj skupštini Republike Srpske predloženi su zaključci prema kojima će oni zajedno sa nadležnim institucijama i organima RS-a preduzeti potrebne mjere da bi se "zaštitila prava i slobode svojih građana i neutralisale posljedice protivustavnog djelovanja na teritoriji RS-a.
To je prijedlog zaključaka klubova zastupnika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i zastupničkih grupa SPS-a i DNS-a.
Ovo su predloženi zaključci:
1. Narodna skupština Republike Srpske traži da se od kolonijalne uprave u roku od sedam dana ponište sve odluke Christiana Schmidta, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.
2. Ukoliko se prvi zaključak ne ispuni, Narodna skupština Republike Srpske traži da se u najkraćem periodu održi sjednica Parlamentarne skupštine BiH i:
- Proglase nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Christiana Schmidta koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik,
- Da se zabrani organima BiH primjena tih odluka, da proglase sajt OHR-a neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata,
- Da zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija,
- Da se na istoj sjednici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercgovine donese Izborni zakon BiH, sa svim poboljšanjima koji se tiču izbornog integriteta i da se razvlasti CIK u njegovom antiustavnom djelovanju,
- Da se postigne politički konsenzus o daljem evropskom putu BiH i da se taj proces bitno ubrza,
- Da se donese Deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH.
3. Ukoliko se ne ispoštuje Zaključak broj 2. NSRS traži od izabranih predstavnika da prestanu odlučivati na nivou BiH i da se više ne vraćaju u taj proces.
NSRS traži od političkih stranaka iz RS-a koji su u partnerstvu sa političkim strankama iz Federacije na nivou BiH da formalno i suštinski napuste to partnerstvo.
NSRS će donijeti svoju Deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH predviđen Ustavom BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
Republika Srpska će aktivirati sve zaključke i odluke NSRS i drugih institucija i nastaviti ih izvršavati.
Republika Srpska će se povući iz svih sporazuma (o vojsci, indirektnim porezima, VSTS) u isto vrijeme poštujući Ustav BiH. Narodna skupština Republike Srpske će donijeti Izborni zakon RS-a.
Republika Srpska očekuje da se na predstojećem Vaskršnjem saboru potvrdi kršenje Dejtonskog sporazuma.
4. RS je opredjeljena za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje međunarodnog prava, Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava Republike Srpske.
5. Osuđujemo i odbacujemo protivustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, kojima se nastoji erodirati ustavnopravna pozicija RS-a i ojačati institucije BiH.
6. Osuđujemo i odbacujemo korištenje Suda i Tužilaštva BiH kao instrumenta kojima se nastoji nametnuti primjena odluka tzv. visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH koje su u suprotnosti sa odredbama Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i njegovih aneksa IV i H.
7. Osuđujemo i odbacujemo korištenje sankcija Ministarstva finansija SAD-a kao sredstva pritiska na građane, političke partije i organizacije, ali i demokratski izabrane funkcionere Republike Srpske kojima se krše njihova ljudska prava i slobode.
8. Korištenje prijetnji i nasilja protiv građana RS-a i njenih funkcionera, u cilju da se zastraši ili prinudi RS-a da prihvati protivustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Vijeća digurnosti Ujedinjenih nacija, bit će smatrano aktom terorizma.
9. NSRS zajedno ca nadležnim institucijama i organima RS-a će preduzeti potrebne mjere da bi zaštitila prava i slobode svojih građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na svojoj teritoriji.
10. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.