open-navfaktor-logo
search
Sankcije SAD-a
Poznato zbog čega su Gorica i Igor "završili" na crnoj listi: RS je sve više Dodikov porodični biznis
Iz Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država objasnili su zašto su sankcionisali Igora i Goricu Dodika, djecu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (SNSD).
20.10.2023. u 17:54
get url
text

VEZANI TEKST - SAD sankcionisale sina i kćerku Milorada Dodika

Danas je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD na listu uvrstio dvije osobe i četiri kompanije koje čine jezgru mreže podrške posebno označenog državljanina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.  Pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoljetna djeca, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u bh. entitetu RS, "što mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem sopstvenog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji".

- Dodik je prethodno bio član tročlanog Predsjedništva BiH i uveliko je poznat po otvorenom pozivanju i djelovanju u pravcu jednostranog prenosa državnih nadležnosti sa državnog nivoa BiH na RS, jedan od dva entiteta koji čine BiH.

Dodik je koristio i koristi službeni položaj u BiH za akumuliranje ličnog bogatstva kroz podmićivanje, mito i druge oblike korupcije. Njegova etno-nacionalistička retorika podjele odražava njegove napore da ostvari ove političke ciljeve i odvuče pažnju od sopstvenog koruptivnog djelovanja. Pored toga, Dodik javno ponižava druge etničke i vjerske skupine u BiH čime produbljuje podjele i politički ćorsokak - saopćeno je.

VEZANI TEKST - Dodiku ugašen YouTube kanal, Musk mu oduzeo i plavu kvačicu na X-u

Kako se nadalje navodi, od 2021. godine, Dodik je povećao angažman svoga sina, Igora Dodika, i kćerke, Gorice Dodik u političkim i poslovnim aktivnostima u RS što je dovelo do zabrinutosti da je RS sve više Dodikov porodični biznis, a ne politički entitet BiH.

- Stepen korumpiranosti Dodikove porodice takođe je izazvao zabrinutost među državama koje su zainteresovane za strana ulaganja u RS, što je neke od njih navelo da se uzdrže od toga jer vjeruju da bi bilo kakva finansijska pomoć vjerovatno završila u rukama Dodika i njegove porodice, a ne u institucijama RS- stoji, između ostalog, u obrazloženju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.