open-navfaktor-logo
search
Uz asistenciju policije
Potvrđeno za Faktor: Agencija pečati parkinge za koje se sumnja da ih je Hadžibajrić nezakonito izdavao
Službenici Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, u pratnji pripadnika Sudske policije FBiH i MUP-a Kantona Sarajevo jutros su počeli plijeniti imovinu za koju se sumnja da je stečena krivičnim djelom.
09.06.2023. u 09:02
get url
text

{$galerijaFotografija}

VEZANI TEKST - Detalji sa ročišta: Tužilac insistira na produženju pritvora za Hadžibajrića i Destanović, odbrana traži kućni pritvor

Faktoru je potvrđeno da se aktivnosti provode u okviru predmeta "Start" koji se odnosi na načelnika Općine Ibrahima Hadžibajrića i sekretarku Općine Almu Destanović. 

Kako nezvanično saznajemo, Agencija će jutros zapečatiti imovinu na sedam lokacija na području Općine Stari Grad. 

Radi se o preuzimanju udjela nad parking prostorima koje je Općina, kako to tvrdi Tužilaštvo KS, nezakonito izdavala trećim licima. Radi se o, kako nam je potvrđeno, tri firme koje su obuhvaćene naredbom o sprovođenju istrage. 

Jedna od lokacija na kojoj su prisutni pripadnici policije i službenici Agencije je i parking u vlasništvu firme EuroPark, na adresi Bistrik 1, za koji se sumnja da je prikrivena imovina načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića. 

To se moglo čuti i jučer na ročištu za produženje pritvora Hadžibajriću od tužioca Darka Soldata, koji je, između ostalog, kazao da su prikupljeni dokazi da je sin Ibrahima Hadžibajrića Seid lično polagao novac na račun preduzeća EuroPark.

Druga lokacija na kojoj je prisutna policija i službenici Agencije je i parking kod Vijećnice, te parking kod Doma Armije. 

{$galerijaFotografija}

Tvrdnja Tužilaštva je da je Hadžibajrić pogodovao određenim firmama da prođu na javnim pozivima kojim su im na korištenje dodjeljivani parkinzi u vlasništu Općine, a koji su onda njima lično vraćali veći dio od ostvarene zarade.

Saopćenjem za javnost oglasili su se i iz Sudske policije FBiH:

Sudska policija u Federaciji Bosne i Hercegovine je na osnovu pismene naredbe Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, broj T09 0 KTF 0157282 23, jutros započela oparativnu aktivnost pružanja asistencije pripadnicima Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom u predmetu izvršenja Rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu broj 09 0 K 042084 23 Kpp od 29.05.2023. godine.

U navedenoj aktivnosti učestvuju službenici sudske policije Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo i Jedinice za specijalističku podršku Sudske policije u Federaciji BiH, a cilj asistencije je da se omogući provođenje sudske odluke i na taj način Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom stvore preduslovi za siguran i nesmetan ulazak u posjed i privremeno upravljanje pravnim licima – privrednim društvima, tačnije parking prostorima na ukupno sedam lokacija koje se nalaze na području Općine Stari Grad u Sarajevu.

0J4A8629.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.