open-navfaktor-logo
search
Dolaze i nove ekipe
Potraga za nestalim radnikom nastavlja se prema Maglaju: Turski ronioci pretraživali korito rijeke Bosne
Veliki broj pripadnika spasilačkih službi iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i Turske, završili su oko 17 sati na širem području Žepča, potragu za drugim nestalim radnikom firme Cengiz Insaat. 
13.11.2021. u 19:25
get url
text

Danas je na terenu bio veliki broj spasioca iz stanica Saveza GSSuBiH, FGSS, FUCZ, Rafting i Kajak klubova, Gorska služba spašavanja Novi Grad Sarajevo, radnici Cengiz Insaata, specijalne policije ZDK i ostalih službi spašavanja. Njima su se jutros pridružila i 22 pripadnika turskog AFAD-a (Ured za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama Republike Turske), koji su sinoć, po pozivu firme Cengiz stigli u Bosnu i Hercegovinu.

VEZANI TEKST - Akcija na rijeci Bosni: Sve raspoložive snage iz BiH, pojačane kolegama iz Turske, tragaju za nestalim radnikom

- Proveli smo danas na čamcu oko 28 kilometara od mjesta pada radnika do Žepča. Sa nama je bila i specijalna ekipa iz Turske, ali nismo još ništa pronašli i obustavili smo potragu oko 17 sati, jer nema svrhe po noći tražiti. Nivo rijeke Bosne danas je bio 118 centimetara i to nije velika dubina. Kako je opadao nivo vode našli smo prvog radnika na riječnoj Adi, pa smo i danas ovo područje pregledali detaljno ali tu nije drugi radnik koji se utopio – kazao je za Faktor Fahrudin Dobrača iz GSS Novi Grad Sarajevo.

Sutra se potraga nastavlja prema Maglaju, dodaje Dobrača i priključuje se još nekoliko novih ekipa. 

- Sutra iz Foče dolazi specijalni ronilački tim koji će istraživati neke lokacije u rijeci Bosni. To su danas radili i turski ronioci. U današnjoj potrazi učestvovalo je oko 80 ljudi, a sutra (nedjelja) bit će ih više od stotinu – ističe Dobrača.

Nesreća se dogodila u ponedjeljak, 8. novembra, kad su radnici pali sa krana, sa deset metara visine, u nabujalu rijeku Bosnu u blizini Topčić Polja, nedaleko od Žepča.

Nakon toga je za njima, organizirana potraga. Tijelo jednog od radnika, državljanina Turske (43 godine), spasioci su pronašli u rijeci Bosni, dok se za drugim stradalim radnikom i dalje traga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.