open-navfaktor-logo
search
Bez dnevnog reda
Potpisima 12 zastupnika sazvana hitna sjednica: Šta će se sutra dešavati na Skupštini TK
Potpisima 12 zastupnika Skupštine Tuzlanskog kantona za sutra je sazvana hitna sjednica, čiji će dnevni red biti predložen na samoj sjednici.
10.08.2023. u 11:17
get url
text

Faktor saznaje da svi potpisi za sazivanje sjednice dolaze od zastupnika pozicije, koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta i nezavisni zastupnici. Sjednica je sazvana da bi zauzeli stav povodom odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) vezane za Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Podsjećamo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 2. avgusta, razriješila je Upravni odbor UKC-a Tuzla, koji je imenovan na četverogodišnji mandat te imenovala privremeni Upravni odbor do okončanja konkursne procedure.

Ova odluka Vlade FBiH u najmanju ruku je iznenađujuća, jer po članu 38 Statuta UKC-a Tuzla, Upravni odbor koji broji sedam članova, sačinjavaju dva predstavnika FBiH, dva TK i tri iz reda uposlenika. Prije smjene zakonski imenovanog Upravnog odbora niti jedan od članova nije kotaktiran niti je dati obrazloženje za smjenu. Također, nije kontaktirana ni Vlada Tuzlanskog kantona, iako kanton treba imati svoje predstavnike u rukovodstvu ove bolnice.

Kako nezvanično saznajemo, Skupština TK sutra će, kao osnivač UKC-a Tuzla, donijeti određene zaključke i predložiti načine kako da se nastala situacija riješi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.