open-navfaktor-logo
search
Podignite glas
Poruka protestnog skupa u Sarajevu: BiH je u stanju hibridnog rata, krajnje je vrijeme da se urazumimo!
U Sarajevu je u toku protest "Svi za Bosnu, Bosna za sve!" povodom neustavnog dana bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i političke krize u Bosni i Hercegovini.
06.01.2024. u 12:04
get url
text

Protest je organizirao Forum mladih Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

Rijad Ahmetović, predsjednik Foruma mladih "Kruga 99" kazao je da su poruke skupa vrlo jednostavne.

- Protiv smo normalizacije neustavnog "dana Republike Srpske", mi smo protiv svih separatističkih politika koje se provode na teritoriji Bosne i Hercegovine. To je glavni cilj našeg okupljanja danas, uz političku krizu koja je trenutno aktuelna u Bosni i Hercegovini - kazao je Ahmetović.

Dodao je da su se ovdje okupili stari i mladi ljudi, koji žele da iskažu svoju zabrinutost kolektivnim stanjem.

- Jer Bosna i Hercegovina je trenutno u stanju hibridnog rata, i to moramo zapamtiti - kazao je.

Dodao je kako nisu primijetili prisustvo bilo kakvih političkih aktera.

- Nadamo se da će doći, mada imamo svoje sumnje da neće. Ovdje su se okupili mladi ljudi i penzioneri, što je odraz naše zabrinutosti za kolektivnu budućnost, jer ovi stariji su propatili sve i svašta kroz agresiju na BiH, kroz mnoge traume rata, mladi se plaše da ne prožive isto - poručio je Ahmetović.

Građani su se najprije okupili kod Sebilja na Baščaršiji, nakon čega se protestna kolona uputila ka spomeniku Kralja Tvrtka I Kotromanića.

Noseći transparente poslali su poruke "Neka naši prijatelji i neprijatelji računaju na nas", "Da li ste sigurni kada Orbanova politika vodi EUFOR", "Ako vam je stalo do Bosne i Hercegovine, pridružite nam se", "Sarajevo je glavni grad i bh. eniteta RS"...

Forum je ranije pozvao sve građane da prisustvuju ovom protestu.

- Podignite svoj glas protiv destabilizacije i separatističkih politika u Bosni i Hercegovini - izjavio je, najavljujući protest, predsjednik Foruma mladih Rijad Ahmetović na nedavno održanoj godišnjoj pres-konferenciji "Kruga 99", na kojoj su sumirane aktivnosti ove nevladine asocijacije u prošloj godini, te su izrečeni politički stavovi o pogubnosti secesionističkih težnji rukovodstva Republike Srpske.

{$galerijaFotografija}

Predsjednik Skupštine Foruma mladih "Krug 99" Eman Šabotić kazao je novinarima da se u BiH posljednjih 30 godina konstantno prijeti ratom, a da mladi šute.

- Vjerujem da je posljednji moment da se urazumimo i da konačno shvatimo da imamo samo jednu domovinu i da naša  domovina nema alternativu. Na nama je dužnost, što nas je i Armija Republike BiH zadužila u posljednjem ratu, da našu zemlju čuvamo i volimo svim snagama i svim srcem – kazao je.

Pozvao je mlade Bosne i Hercegovine da stanu u odbranu Bosne i Hercegovine.

- Ako mi prije svega sami ne krenemo u promjene, ne može nam niko pomoći – zaključio je.

Sa protesta je upućena poruka da su protiv razaranja BiH pred očima čitavog svijeta, jer se punom žestinom nastoje ostvariti bivši ratni ciljevi iredentističkih snaga, svim raspoloživim sredstvima istih ratnih aktera.

Tvrde da je dosta svakodnevnih poniženja države, njenih institucija, čitavih naroda i ratnih žrtava.

Pozvali su na akciju domaće i internacionalne aktere koji su se Dejtonskim sporazumom obavezali na pomoć u demokratskom razvoju Bosne i Hercegovine te traže da se, kako ističu, na pokazanu militantnu predstavu 9. januara transparentno odgovori raspoloživim snagama.

0J4A0026.JPG
1 od 18
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.