open-navfaktor-logo
search
Dijaspora
Pomoć za one koji su u potrebi: Humanitarni Fond Atlanta za dva mjeseca donirao oko 270 hiljada KM
Humanitarni Fond Atlanta (HFA) koji već 14-tu godinu djeluje u okviru džemata Zajednice Bošnjaka Džordžije, u toku jula i u augustu, ukupno će u Bosnu i Hercegovinu donirati oko 270.000 maraka .
31.07.2023. u 21:40
get url
text

- Mjesec juli započeli smo sa podjelom stipendija našeg Fonda za 215 naših stipendista za narednu 2023/24. školsku godinu, i za ovaj projekat donirana je velika većina tog novca. Već drugu godinu zaredom, što će biti i tradicionalno, realizaciju naših stipendija obavili smo na tri različite lokacije, i to u Srebrenici, Vogošći i Bužimu. Svi naši stipendisti su došli na jednu od tri navedene lokacije, gdje su uz prisustvo velikog broja medija iz Bosne i Hercegovine, potpisali ugovore za narednu školsku godinu. Nakon potpisivanja ugovora i prigodne manifestacije uz učešće velikog broja gostiju, za sve naše stipendiste, roditelje i goste organizovan je ručak u jednom od susjednih restorana. Na sve tri navedene lokacije, za sve naše stipendije, ukupno je uplaćeno oko 240.000 maraka. Sa dvije novoodbrene stipendije u julu. HFA trenutno stipendira 217 učenika i studenata u Bosni i Hercegovini. Pored pružanja podrške mladim i uspješnim učenicima i studentima, naš Fond je pružio podršku i za nekoliko porodica, dok ćemo znanto veći broj porodica na razne načine podržati u toku augusta - istakli su iz HFA.

Nakon posjete i podrške porodici Suljić iz Zenice, kao i podrške jednoj porodici iz Livna, posjetili su i samohranu majku troje maloljetne djece Osmanović iz Vlasenice, čiji muž je nesretnim slučajem prije dva mjeseca poginuo u šumi.

- Za porodicu Osmanović u ukupnom iznosu od 3.500 maraka, donirali smo 8 ovaca, mašinu za veš i sušilicu za veš, što je ovoj porodici bilo i najpotrebnije, i što su oni i željeli da im se donira. Uplatili smo i našu redovnu donaciju za Hayat TV i emisiju "Ispuni mi želju". U toku mjeseca augusta realizovat ćemo 2 naše Facebook akcije koje smo organizovali u protekla dva mjeseca. Novčanim iznosom od 7.000 maraka kojeg smo sakupili u maju, podršku ćemo pružiti za nekliko porodici u Krajini. Donirat ćemo kosilicu za porodicu Harambašić iz Prijedora, za porodice Redžić iz Šipova i Žepčan iz Bosanskog Broda donirat ćemo ovce, dok ćemo za porodice Mešić iz Šipova i Handan iz Banje Luke donirati plastenike. U julu smo organizovali i veoma uspješno završili humanitarnu akciju za Sakiba Suljakovića iz Doboj Istok za kupovinu proteze za nogu bez koje je ostao od nagazne mine. Za ovu protezu, kao i za petu druge noge, HFA će klinici u Tuzli uplatiti sav prikupljeni iznos od 8.500 maraka, čime ćemo u potpunosti i platiti sve potrebne troškove. Sa našim donacijama, posjetit ćemo i dvije porodice RVI, porodicu Mašihović iz Bosanske Dubice i porodicu Hevešević iz Bosanske Gradiške. Pored ove dvije porodice RVI, sa našom donacijom posjetit ćemo i šehidsku porodicu Kvakić iz Prnjavora - dodali su iz HFA. 

Navode kako će pokušavati da konkretnim donacijama, koje imaju dugogodišnju podršku i značaj, podrže što više porodica, kako bi u potpunosti ili dugotrajno rješili njihovo socijalno stanje.

- Donacija plastenika, sitne i krupne stoke, raznih mašina za rad manje finansijske vrijednosti, su jedni od vidova te pomoći. Upravo sa tog aspekta, sa po 4 ovce pružit ćemo podršku za tri porodice iz Bužima - porodice Topalović, Elkasović i Skenderović. Za nepokretnu nanu iz Bužima donirat ćemo bateriju za invalidska kolica koja će nakon duže vremena ponovo biti u funkciji. Za sve ove navedene akcije koje smo realizovali i koje ćemo realizovati u toku augusta, HFA će izdvojiti i donirati oko 270.000 maraka. Hvala svim našim članovima koji nesebično podržavaju naš rad svih ovih godina, i zahvaljujući kojima ovaj fond i funkcioniše i postiže sve ove, za svaku pohvalu, rezultate i uspjehe - naglasili su iz HFA. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.