open-navfaktor-logo
search
Nikad viđeno
Politička blokada TK: Hoće li nova većina ostvariti obećano, šta će uraditi sekretari u Vladi
Nova većina u Skupštini Tuzlanskog kantona, koju čine 18 zastupnika SDP-a, PDA, Naše stranke i SBB-a, najavila je da će u utorak održati sjednicu Skupštine TK.
03.01.2021. u 19:40
get url
text
Predstavnici SDP-a, PDA i SBB-a, koji uz NS čine novu većinu u TK
Predstavnici SDP-a, PDA i SBB-a, koji uz NS čine novu većinu u TK

Kako saznajemo od zastupnika koji podržavaju Vladu Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića, niko od njih nije dobio nikakav poziv za sjednicu u utorak, niti je započeta uobičajena procedura za održavanje sjednice.

Epizode krize

VEZANI TEKST-Nova većina u TK tvrdi da je sve legalno: Smijenili smo premijera i ministre, kanton je deblokiran

Podsjećamo, politička kriza u TK posljednjeg dana 2020. godine, ušla je u novu fazu, kada se desilo nešto do sada neviđeno. Dok je dio zastupnika Skupštine TK koji podržava Vladu, održavao sjednicu u tuzlanskom BKC-u, u isto vrijeme sjednica je održana u prostorijama Skupštine TK, gdje je 18 zastupnika nove većine donijelo svoje odluke.

Na sjednici u BKC-u bilo je 15 zastupnika SDA, SD-a, DF-a i SBiH. S obzirom da nije bilo kvoruma, sjednica je odmah okončana. Paralelno, u prostorijama Skupštine, nova većina imenovala je novo rukovodstvo Skupštine, potom smijenila premijera Denijala Tulumovića iz SDA i sve ministre te ovlastila sekretare ministarstava i Vlade da privremeno preuzmu ovlasti ministara.

Istoga dana, popodne, Vlada TK pod vodstvom premijera Tulumovića, na osnovu informacije koju je dostavio predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, konstatirala je da su nastupile vanredne prilike. Na osnovu toga, Vlada je preuzela ovlasti Skupštine TK, donijela Budžet za 2021. godinu i usvojila Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. Istovremeno, Vujović i Tulumović podnijeli su krivične prijave protiv onih koji su na sjednici 18 zastupnika smijenili Vladu.

Posebne okolnosti

- U TK su proglašene posebne okolnosti zbog antiustavnog djelovanja. Zbog toga je Vlada usvojila Budžet i Finansijski plan ZZO-a. O situaciji u TK mora se očitovati Ustavni sud FBiH, OHR, Kantonalno tužilaštvo TK, a tek nakon što se to okonča možemo govoriti o povratku u ustavne okvire i zasjedanju Skupštine TK - kaže predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović iz SD-a.

Kako saznaje Faktor, zapisnik sa sjednice koju je organizirala nova većina, nikada nije predat službama Skupštine TK. Na njihovoj sjednici nije bila ni sekretar Skupštine, pod čijom je ingerencijom pečat Skupštine TK.

- Donijeli smo zaključak da narednu sjednicu održimo utorak, a stručnim službama ponudimo da pripreme Odluku o privremenom finasiranju ili kao na prethodnoj sjednici (Budžet TK za 2021. op.a.) te Finansijaki plan Zavoda za zapošljavanje - rekao je šef Kluba zastupnika SDP-a Dževad Hadžić, nakon održavanja sporne sjednice.

VEZANI TEKST-Vujović i Tulumović uputili krivičnu prijavu: Nova većina u TK sazvala sjednicu u roku od tri minute

Bit će veoma zanimljivo kako će nova većina, koja na nezapamćen način pokušava preuzeti vlast, zakazati sjednicu, ko će to učiniti i uz pomoć kojih službi. Također, veliko je pitanje na osnovu čega će sekretari, koje je 18 zastupnika zadužilo da preuzmu posao ministara, to učiniti i da li će ako to i učine, počiniti krivična djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.