open-navfaktor-logo
search
Održan press
Policija prezentirala podatke za 2023: U Sarajevu se najviše kradu golfovi dvojke
Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo na današnjoj press konferenciji prezentirala je rezultate rada za 2023. godinu. 
06.02.2024. u 12:12
get url
text

O rezultatima rada sarajevske policije govorili su Fatmir Hajdarević, policijski komesar, Džafer Hrvat, načelnik Sektora uniformisane policije, Amir Halilović, načelnik Sektora kriminalističke policije, Muhamed Hasanović, načelnik Sektora za policijsku podršku i Samir Kekić, načelnik Jedinice za profesionalne standarde.

- Stanje u 2023. godini karakteriše smanjenje broja evidentiranih krivičnih djela, rast broja saobraćajnih nezgoda te povećan broj napada na policijske službenike u toku obavljanja poslova i zadataka.

Evidentirano je 3.869 krivičnih djela, a za izvršenje ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima smo prijavili 2.469 lica. Među njima je 60 posto povratnika u vršenju krivični djela. Imali smo četiri ubistva i šest ubistava u pokušaju. Svih deset slučajeva je rasvijetljeno. Izvršioci su identificirani, lišeni slobode i predati dalje u nadležnost tužilaštvima- rekao je Hajdarević.

U prošloj godini ukradeno je 59 motornih vozila, od čega je većina vozila starija od 17 godina. U Sarajevu se prema podacima policije najčešće krade Golf 2.

Rečeno je da nedostaje oko 700 policijaca.

- Proces prijema ovisi o odluci Vlade koja daje saglasnost. Prijem policajaca je najtranspartentiji i isključen je ljudski faktor. Testiranje se vrši računarski, a fizička testiranja vrše stručne osobe - rekao je Hajdarević.

- Što se tiče zadnjeg ubistva na Otoci, mi smo zaprimili dojavu. Odmah smo poduzeli sve potrebne mjere i radnje. U kratkom periodu smo identificirali počionica i pomagače i lišili ih slobode. Nakon hapšenja naš rad ne prestaje na dokumentovanju i rasvjetljavanju svih okolnosti. Po naredbi nadležnog suda izuzeli smo sve video nadzore i naš rad i dalje traje. Dok ne završimo sve provjere, ja ne mogu ništa komentarisati. Radimo na tom događaju - kazao je Halilović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.