open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Pitanja zastupnika: Šta je sa mjerama Vlade FBiH zbog poskupljenja, imenovanjem sudija Ustavnog suda FBiH?
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici u Sarajevu pitali su Vladu Federacije BiH kada će im dostaviti koje je konkretno mjere poduzela kako bi pomogla građanima i spriječila rast cijena hrane. Pojedini zastupnici su pozvali Federalnu vladu da pomogne područjima u Federaciji zahvaćenim požarom.
26.07.2022. u 11:38
get url
text
Zastupnički dom FBiH
Zastupnički dom FBiH

Šta su mjere izvršne vlasti 

- U ime Kluba zastupnika SDP insistiramo da nam Vlada FBiH prezentira šta je to što je Vlada radila da bi pomogla građanima u vrijeme enormne inflacije, rekordnih cijena svega živog, naftnih deravata.

Nemamo presjek šta su mjere naše izvršne vlasti. Marže su bile inicirane od zakonodavnog oragana, ali ono što je Vlada sama radila ne znamo. Inspekcija mora puno češće biti na terenu. Pozivamo Vladu da nam to dostavi, imamo i mi nekih ideja i dali bismo svoje sugestije - kazao je zastupnik Damir Mašić.

Inicijativu prema Vladi FBiH je imala zastupnica Majra Dautbegović (SDA).

- Pripremila sam inicijativu da Vlada FBiH hitno pokrene proceduru nabavke protivpožarnih aviona, kanadera ili air traktora, imajući u vidu trenutno haotično stanje na požarištima širom BiH, naročito njenim južnim dijelovima gdje vatrogasci, stanovništvo i helikopteri OSBiH danima bezuspješno vode borbu sa vatrenom stihijom.

Područje Hercegovine je ocijenjeno kao visokorizično kada je riječ o požarima, a koji su od 2012. do danas opustošili nekada šumom bogate krajolike - kazala je Dautbegović i ukazala da je u požarima stradalo oko 80 posto bora munike i uništeno stanište na Prenju.

Imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH 

Zastupnik Ivica Pavković je također apelovao na Vladu FBiH da pomogne Općini Posušje koja se danima bori sa požarima.

Zastupnica Sabina Ćudić (Naša stranka) je pitala predsjedavajućeg Mirsada Zaimovića kada će staviti na dnevni red imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH.

- Kada mislite staviti na dnevni red imenovanje sudije Ustavnog suda BiH iz Federacije BiH? Komisija danas završava posao, a komisija je u RS-u je završila posao. Zašto smo saučesnici u stvaranju potencijalne krize? Kada planirate staviti na dnevni red imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH - pitala je Ćudić.

- Mi smo dugo čekali imenovanje članova Komisije od Federalnog udruženja sudija i čekali trenutak kada će dostaviti svoje članove komisije. I onog trenutka kada su dostavili članove komisije mi smo na sljedećoj sjednici imenovali komisiju. Ona je koliko znam raspisala konkurs i radit će, a kada Parlament FBiH bude imao materijale mi ćemo zasjedati - odgovorio je Zaimović.

Za riječ se javio i Irfan Čengić (SDP).

Nacionalizovana imovina 

- Parlamentarna skupština BiH još nije donijela Zakon o restituciji, upitno je da li će ga ikada donijeti. Predlažem da se izmijene dva člana u Zakonu o stvarnim pravima i da se omogući prometovanje nacionalizovanom imovinom kada se čini prometovanje sa izvornim vlasnikom.

Imamo situaciju da su mnoge općine u FBiH izvršile povrat i Islamskoj zajednici BiH, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Katoličkoj crkvi, ali sve su to fiktivni povrati uz zakup od jednu KM, a kasnije ti objekti idu u podzakupe dalje.

Privatne osobe nikada nisu dobile mogućnost da dobiju na taj način povrat svoje imovine. Ovim izmjenama Zakona o stvarnim pravima bi se omogućilo da država, ukoliko nema interesa za nekom imovinom, vrati taj objekat izvornom vlasniku, što je po trenutnom zakonu zabranjeno - rekao je Čengić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.