open-navfaktor-logo
search
Lider SNSD-a
Petritsch izjavom da EU ne želi RS na Kosovu "upalio" Dodika: On je međunarodni nasilnik koji će...
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i lider SNSD-a Milorad Dodiku obrušio se danas na bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i bivšeg izaslanika Evropske unije za Kosovo, ambasadora Wolfganga Petritscha koji je rekao "da Evropska unija traži osnivanje zajednice općina sa srpskom većinom koja nema ni izvršnu ni zakonodavnu vlast i nije tip Republike Srpske, koja je po njemu veoma loš primjer".
04.03.2023. u 16:54
get url
text

VEZANI TEKST - Wolfgang Petritsch: EU ne želi Republiku Srpsku na Kosovu, imamo veoma loše iskustvo

- Svi su, naravno, za to da postoji udruženje koje nema ni izvršnu, ni zakonodavnu vlast, koje nije vrsta RS-a. Mi to ne želimo. Imamo veoma loše iskustvo. Bio sam visoki predstavnik u BiH i znam kako je teško nositi se sa RS-om - rekao je Petrisch i dodao da je međunarodna zajednica apsolutno protiv takvog modela.

Dodik je izjavio Srni da je bivši visoki predstavnik u BiH "kršio međunarodne sporazume, što je krivično djelo i da prestupnik poput njega ne bi trebalo da drži lekciju bilo kome". 

Povodom Petrischeve izjave da su svi za to da Zajednica srpskih općina na Kosovu bude udruženje koje nema ni izvršnu, ni zakonodavnu vlast i koja nije vrsta RS-a sa kojom imaju loše iskustvo, Dodik je rekao da RS ima užasno iskustvo sa Petrischem, koji je kako onda tako i sada u funkciji poništavanja srpskih nacionalnih interesa.

- Žao mi je što njegova sjećanja na Republiku Srpsku nisu traumatičnija od ovih koje opisuje, jer takav međunarodni nasilnik nije bolje ni zaslužio. Sugerisanje kom taboru bi trebalo da se povinuje Srbija i region Balkana je refleks kolonijalnog upravnika koji ovaj region i pristup njemu vidi kroz ono šta je radio u BiH kao visoki predstavnik - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je "Petritsch pionir ozbiljne devastacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, kršenja Ustava BiH i ozbiljnog pravnog nasilja zbog koga će jednom odgovarati".

- Kršenje međunarodnih sporazuma je krivično djelo i prestupnici poput Petritscha ne bi trebalo da drže lekcije bilo kome. Što se tiče Zajednice srpskih općina to nije udruženje građana kako on sugeriše. Prema Briselskom sporazumu, Zajednica srpskih općina po funkcionalnosti mora da odražava interese srpskog naroda na Kosovu - rekao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.