open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
Parlament FBiH bez Deklaracije o stradanju civila u Gazi, za nisu bili "Trojka", HDZ...
Deklaracija o stradanju civila na području Gaze, koju je predložio Klub zastupnika SDA u Parlamentu FBiH, nije uvrštena u dnevni red današnje sjednice Zastupničkog doma jer nije bilo dovoljno zastupnika koji su glasali za. 
25.10.2023. u 17:13
get url
text

Za su bila 43 zastupnika, dva su bila protiv, a 41 je bio suzdržan. Ovo su rezultati pojedinačnog glasanja. Prethodno je, kada se glasalo elektronski, 34 bilo za, pet protiv i 37 suzdržanih. 

Suzdržani su bili zastupnici SDP-a, HDZ-a, dio zastupnika Nip-a, Naša stranke, HDZ 1990, te PDA. Provi su bili zastupnici Slave Raguž (HRS) i Mario Karamatić (HSS). Za su bili zastupnici SDA, DF-a, NES-a, Stranke za BiH. 

- Najmanje što sam očekivao da ćemo u ovom Parlamentu napraviti ovako duboku polarizaciju na pitanju stradanja djece o kojoj se već Vlada FBiH izjasnila, iznijela stav da želi pomoći toj ugroženoj djeci, stradanju civila, i na ovako koncipiranoj deklaraciji koja ne zauzima stavove već samo želi dati svoj stav u dijelu poštivanja humanitarnog prava - kazao je zastupnik SDA Almedin Aliefendić.

On je, kada je predlagao deklaraciju, istakao da vjeruje da su svi zatečeni prizorima iz Gaze.

- Ako iko na planeti to razumije onda smo to mi u BiH. Želio bih da kao Parlament FBiH pokušamo iznijeti svoj stav - dodao je.

Uoči glasanja je Damir Mašić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, kazao da i oni imaju rezoluciju, ali da danas nije vrijeme ni za deklaraciju ni za rezoluciju. 

- Sutra nam je redovna sjednica. Danas trebamo završiti posao koji je primarno naš danas, a to je usvajanje rebalansa budžeta FBiH. Šest sati je prošlo otkako je počela sjednica, a ni dotakli se nismo rebalansa. Sutrra ćemo rado raspravljati o deklaraciji i svemu što dođe - dodao je Mašić.

Aliefendić je odgovorio da predložena deklaracija ne zahtijeva mnogo vremena i da ovdje nema ni pozicije ni opozicije kada je u pitanju odnos spram stradanja djece i civila.

Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a, naglasio je da treba danas biti razmotrena deklaracija koja je vrlo pristojna, a i radi trenutka, jer "ljudima ne treba podrška sutra, prekosutra, za sedam dana".

- Ako vam je problem 15-20 minuta vašeg vremena da bi se dala podrška ubijenoj djeci u Gazi onda je to vaš problem - dodao je Mešalić.

Kazao je i da "ste nas vi iz pozicije znali držati ovdje i do ponoći".

- To nije smetalo. Sad kad je deklaracija to vam smeta. Na kraju krajeva, plaćeni ste da to radite. Trebamo deklaraciju što prije usvojiti - zaključio je Mešalić.

Zastupnik Nip-a Amel Mekić predložio je potom da se zastupnici odreknu jednog pauašala i tako pomognu narodu Palestine.

S obzirom na to da ova inicijativa nije podnesena, u skladu s procedurama, pojašnjeno je da je jedini način da Mekić predloži ovakav zaključak, a da se on usvaja uz rebalans budžeta.

I Jasmina Bišćević-Tikić predložila odricanje šest mjeseci paušala i plaća. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.