open-navfaktor-logo
search
Opasne namjere
Ozloglašeni "Noćni vukovi" poručuju iz Rusije: Držite se Srbi u RS-u, ne gasite vatru, doći ćemo i pomoći vam
Ozloglašeni ruski bajkeri "Noćni vukovi", bliski Kremlju i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, poslali su čestitku "svoj braći Srbima" u Bosni i Hercegovini za neustavni dan bh. entiteta Republika Srpska.
10.01.2024. u 20:28
get url
text

VEZANI TEKST - Kakve su veze ekstremističke proruske grupe Noćni vukovi, koja je defilovala Banjom Lukom, sa Dodikom

Tako je na društvenoj mreži X Russia Tooday Balkan objavila video u kojem se čestita "praznik" s opasnom porukom.

- I danas, na rođendan RS-a, hoću da poželim mojoj srpskoj braći da sila živi i da ne ugase ovu vatru. Ostalo je malo, sasvim malo vremena, držite se koliko možete. Rusija će da ojača i doći će da vam pomogne - kazao je na snimku vođa "Noćnih vukova" Aleksandar Zaldostanov, poznat i pod nadimkom Hirurg.

Nije precizirao u čemu će se ogledati ta pomoć, ali se može pretpostaviti da je mislio na separatističke planove Beograda koje u RS-u predvodi Milorad Dodik.

"Noćni vukovi" i njihov vođa Zaldostanov nalaze se na crnoj listi SAD-a zbog podrške separatistima u Donjecku i Luganjsku na istoku Ukrajine. 

Vođi "Noćnih vukova", Zaldostanovu, zabranjen je ulazak u BiH jer ga je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH označila opasnim po nacionalnu sigurnost.

Inače, vlasti RS-a dodjeljivale su proteklih godina Zaldostanovu odlikovanja, zbog "isticanja i afirmacije ljudskih prava", kao i zbog "jačanja prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i RS-a".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.