open-navfaktor-logo
search
"Legitimno predstavljanje"
Ovo je prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji su ponudili Čović i njegova udruga HNS
Predsjednici političkih stranaka, članica nevladine organizacije HNSBiH usaglasile su konačan prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH i izmjena Ustava koji su, kako je jučer najavljeno, dostavili Američkoj ambasadi u BiH, Delegaciji EU u BiH i političkim strankama, učesnicama pregovora o izbornoj reformi. 
19.01.2022. u 16:22
get url
text

VEZANI TEKST - Prijeteće poruke iz Čovićeve "udruge": Za 20-ak dana znat ćemo ima li od BiH išta ili je pred raspadom

Portal Bild.ba, inače blizak HDZBiH i Draganu Čoviću, objavio je danas ovaj prijedlog koji se odnosi na popunu Doma naroda FBiH i BiH, te izbor članova Predsjedništva BiH. 

Riječ je o šest dokumenata, dva modela izbora članova Predsjedništva - jedan direktni i jedan indirektni. Dva dokumenta se odnose na Federalni, dva na Državni dom naroda, a jedan dokument se odnosi na ograničene izmjene Ustava BiH.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović jučer je izjavio: 

- Zajednički i jedinstven stav je da je to ona linija ispod koje niko od nas neće ići. Ta donja linija predstavlja "legitimno predstavljanje" i konstitutivnost i ravnopravnost naroda u minimumu.

Predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić kazao je kako pregovarački proces ide svome kraju i da će se "za dvadesetak dana znati ima li od ove zemlje išta ili nema".

- Tu ćemo završiti priču o nekoj budućnosti BiH je li ona svijetla i jesu li zadovoljni svi konstitutivni narodi i građani ili je ona jedna tvorba koja se nalazi pred raspadom - ocijenio je Karamatić.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.