open-navfaktor-logo
search
Izletište Skakavac
Otvoren "Sarajevo Outdoor Festival": Trail utrke, brdska biciklistička trka i uspon na Bijelu stijenu
Sarajevo Outdoor Festival, u čijem su fokusu promocija turističkih potencijala glavnog grada Bosne i Hercegovine i zemlje u cjelini, počeo je danas na platou Skakavca, nadomak Sarajeva. Festival koji obiluje raznovrsnim rekreativnim i sportskim aktivnostima, kao i sadržajima zabavnog karaktera na otvorenom, okupio je veliki broj građana, domaćih i inozemnih turista, zaljubljenika u zdrav način života i prirodne ljepote.
02.09.2023. u 19:42
get url
text

Kako je uime organizatora Feni kazao predsjednik Planinarskog društva "Skakavac" Amir Bašić, radi se o manifestaciji koja spaja snagu prirode i strast entuzijasta prema aktivnostima na otvorenom.

- Sarajevo Outdoor Festival je izuzetna prilika da se istraže prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, doživi avantura i uživa u jedinstvenom iskustvu koje nudi Spomenik prirode Skakavac. Želimo motivisati građane i turiste da provode više vremena na našim planinama i pokažemo da su mogućnosti za razvoj ekološki održivog turizma zaista velike - istakao je Bašić.

Po njegovim riječima, prvi dan Festivala na poznatom sarajevskom izletištu ponudio je niz zanimljivih sadržaja, uključujući Trail utrku - polumaraton, rekreativnu, canicross i B2B trail.

Usto je organizirana i biciklistička utrka, penjački pohod "Skakavac Climbing" na Bijeloj stijeni na Bukoviku, nakon koje slijedi šetnja od platoa do vodopada Skakavac.

Posebno zanimanje pobudio je "Skakavac MTB Tour", brdska biciklistička trka za rekreativne i profesionalne bicikliste, koja prolazi najatraktivnijim predjelima ovog spomenika prirode, uz start i cilj na platou vodopada.

Ljubitelji joge su imati priliku za sesiju "Pozdrav Suncu" sa zaštićenog područja Sakakvac. Svoj kutak na otvorenom u sklopu izložbe slika našli su poklonici umjetnosti, a u sklopu edukativnih sportskih radionica oni koji preferiraju sportski duh i avanturizam.

Kako organizatori navode, ovaj dvodnevni događaj je prilika za jedinstveno iskustvo, jer osim boravka u prirodi, nudi niz zanimljivih aktivnosti koje korespondiraju sa različitim sadržajima sve popularijeg outdoor turizma.

Prvi dan Festvala, koji pretenduje da postane tradicionalna manifestacija te njeguje zdrav odnos prema životnoj sredini, zaokružen je koncertom grupe "Zoster", omiljenog bh. benda, koji je svojim najvećim hitovima oduševio brojne posjetitelje.

Kako je planirano, u fokusu drugog dana Festivala, u nedjelju, bit će sajam "Enjoy Outdoor Sarajevo" koji pruža priliku za izlaganje i predstavljanje jedinstvenih proizvoda avanturističkog i sportskog turizma, sportske opreme, domaće i autohtone hrane, sportskih klinika, turoperatera, sportskih društava i klubova za domaće i inozemne turiste.

Taj dan će, ujedno, biti posvećen "Skakavac Hikingu" i planinarskoj turi "Skakavac Hike & Via Ferrata", koja kreće sa Uževice te obilazi vodopad Skakavac i vidikovac Čardaklije, a planinarima će biti omogućeno i penjanje "Via Ferrate".

Sarajevo Outdoor Festival organizuje PD Skakavac uz specijalnog partnera - Olimpijski komitet BiH i u partnerstvu sa projektom "Nature for Recovery" koji Evropska unija i vlada SR Njemačke sufinansiraju kroz program EU4Business Recovery, projektom USAID Turizam, Ministarstvom privrede KS, Općinom Centar Sarajevo, Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja KS i Kantonalnom upravom civilne zaštite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.