open-navfaktor-logo
search
Podrška
Otvoren konkurs za nove stipendiste Fondacije Muharem Berbić
Oni su željeli da pomognu najugroženije stanovnike BiH, a posebno mlade i djecu. Odmah nakon osnivanja Fondacija je počela sa stipendiranjem srednjoškolaca i studenata koji su bili izuzetno vrijedni i ostvarivali zapažene rezultate tokom svog školovanja
02.10.2019. u 10:13
get url
text

Amila Crljenković iz Goražda 2017. godine dobila je stipendiju Fondacije Muharem Berbić, još dok je bila učenica trećeg razreda Gimnazije u Goraždu. Danas Amila studira na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjek Germanistika a najveća podrška tokom studija joj je također ova Fondacija.

S obzirom na to da se iz malog grada na Drini morala preseliti u Sarajevo podrška koju joj je pružila ova Fondacija joj je itekako značajna.

- Kada imate nekoga ko vas podržava i motiviše ne postoji prepreka koju ne možete preći. Studiram, povremeno radim na projektima razmjene kao prevodilac, te aktivno djelujem u nevladinom sektoru. Član sam Savjetodavne grupe koja djeluje pri OSCE-u i polaznica sam jednogodišnje obuke "Uči, misli i djeluj" koju provodi Institut za razvoj mladih KULT. Na svemu ovome što ja jesam i što ću biti, na svemu što sam do sada postigla, zahvalna sam i Fondaciji Muharem Berbić jer su oni ti koji su mi pomogli u ostvarivanju mojih želja i ciljeva – priča Crljenković.

Adnan Mević, Projekt menadžer Fondacije ističe kako Fondacija stipendira 20 učenika i studenata, daje podršku malim organizacijama i udruženjima iz manjih lokalnih zajednica, te provodi svoje projekte i aktivnosti.

- Fondacija Muharem Berbić iz Sarajeva je sa radom počela sredinom 2015. godine. Osnovali su je uspješni privrednik Zijad Berbić i njegova supruga Selma. Oni su željeli da pomognu najugroženije stanovnike BiH, a posebno mlade i djecu. Odmah nakon osnivanja Fondacija je počela sa stipendiranjem srednjoškolaca i studenata koji su bili izuzetno vrijedni i ostvarivali zapažene rezultate tokom svog školovanja. Nakon toga, počeli smo sa pružanjem finansijske podrške za projekte različitih nevladinih organizacija u BiH. Kroz našu podršku, trudili smo se da osiguramo direktnu pomoć za najugroženije stanovnike naše lijepe domovine – priča Mević.

Jedan od projekata ove Fondacije jeste i "Omladinski servis za zapošljavanje mladih".

- Ovaj projekat, koji je podržalo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je prvi ove vrste na području cijelog Kantona, čiji je osnovni cilj pružiti podršku nezaposlenim mladim ljudima, bez radnog iskustva. Kroz naš Centar za pružanje podrške nezaposlenim osobama pomažemo im da napišu svoj CV, biografiju, motivaciono pismo ili im pronalazimo poslove – pojašnjava sagovornik.

Mević ukazuje i na projekat "Jačanje kapaciteta uposlenika javnih preduzeća i ustanova za namicanje donatorskih sredstava" pomoću kojeg nastoje da unaprijede vještine i sposobnosti odgovornih službenik akoji su zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama. Prema njegovim riječima oni bi na taj način trebali naučiti na koji način dobiti sredstva od donatora i na taj način unaprijediti vlastito poslovanje. Projekat se implementira na području cijele BiH.

- Trenutno je, otvoren i konkurs za nove stipendiste te pozivamo sve zainteresirane da se informišu i apliciraju. Sve informacije možete naći na službenoj web stranici Fondacije www.fmb.foundation – navodi Mević.

Poseban akcenat Fondacija stavlja na mlade i djecu.

- Želja nam je da kontinuirano unapređujemo položaj ove kategorije bosanskohercegovačkog stanovništva jer znamo da su mladi i djeca budućnost naše zemlje. Želimo da se u budućnosti posvetimo i djeci i odraslim osobama sa poteškoćama u razvoju. U tu svrhu, Fondacija Muharem Berbić je potpisala Memorandum o saradnji sa JU "Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko – dobojskog kantona". Do sada smo s njima osmislili nekoliko projekata koje ćemo implementovati na području ZDK, ali i šire, budući da je ovo jedinstvena ustanova ovog tipa na prostoru Bosne i Hercegovine – navodi Mević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.