open-navfaktor-logo
search
Nepravosnažna presuda
Osuđeni tuzlanski policajci: Dvije i po godine zatvora i oduzimanje 320 KM i 10 eura
Općinski sud u Tuzli donio je osuđujuću presudu u krivičnom postupku protiv policajaca iz Tuzle Enisa Tučića i Slađana Iličića i osudio ih na dvije i po godine zatvora, potvrđeno je iz Suda.
28.07.2023. u 13:03
get url
text

- Oni su oglašeni krivim jer su, radeći kao policajci Policijske stanice Centar Tuzla, sa ovlaštenjima vršenja poslova i zadataka kontrole učesnika u saobraćaju na putu, svjesnim prekoračenjem granica svojih službenih ovlaštenja u periodu od 5. novembra 2018. godine do 4. januara 2019. godine, postupali suprotno nalozima i instrukcijama o postupanju policijskih službenika u oblasti sigurnosti saobraćaja i počinili produžena krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave - navode iz Općinskog suda Tuzla.

Sud je Enisa Tučića i Slađana Iličića za počinjena krivična djela osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci te im izrekao sigurnosnu mjeru zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti službene osobe, policijskih službenika u MUP TK, kao i svim drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini u trajanju od pet godina, računajući od dana pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove sigurnosne mjere.

Također, novode iz Suda, presudom je određeno i da se oduzme krivičnim djelom stečena imovinska korist od 320 KM i 10 eura.

Sud napominje da se radi o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna i na koju stranke i branioci imaju pravo žalbe u roku od 15 dana od dana prijema presude.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.