open-navfaktor-logo
search
CIK BiH
Osigurano blagovremeno izlaganje privremenih biračkih spiskova
Realizacija izbornih aktivnosti koje su propisane Izbornim zakonom BiH i Operativnim planom provedbe izbornih radnji, dovedena je u pitanje zbog činjenice da finansijska sredstva za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora 2020. godine još uvijek nisu osigurana.
16.07.2020. u 19:38
get url
text

Kako je saopćeno iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH, jedna od aktivnosti čija realizacija je bila onemogućena zbog činjenice da novčana sredstva za provođenje izbora nisu osigurana, je štampanje i izlaganje privremenih biračkih spiskova i to u periodu od 18. jula do 17. avgusta ove godine.

- Zahvaljujući isključivo kontinuiranoj podršci Misije OSCE-a u BiH završeno je štampanje privremenih biračkih spiskova i njihovo pakovanje. Distribucija privremenih biračkih spiskova prema gradskim/općinskim izbornim komisijama počinje sutra.

Izlaganje privremenih biračkih spiskova na uvid javnosti izuzetno je značajno u segmentu tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta biračkog spiska. Stoga pozivamo najširu javnost u Bosni i Hercegovini, a prije svega birače i političke subjekte, da u periodu od 18. jula do 17. avugusta izvrše uvid u izložene privremene biračke spiskove i da sve evenutalne primjedbe dostave nadležnom centru za birački spisak.

Centralna izborna komisija BiH još jednom poziva nadležne organe vlasti u BiH da osiguraju finansijska sredstva za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora u BiH - saopćeno je iz CIK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.