open-navfaktor-logo
search
U Bošnjačkom institutu
Organiziran iftar za diplomatski kor: Želim da doživite ljepotu Ramazana u Sarajevu
Autor: Faktor
14.03.2024. u 21:37
get url
text
Iftar u Bošnjačkom institutu
Iftar u Bošnjačkom institutu
FOTO: Općina Stari Grad Sarajevo
Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad ef. Grabus ugostili su članove diplomatskog kora na iftaru, koji je organiziran u prostorijama Bošnjačkog instituta - Fondacija Adil Zulfikarpašić.
Čengić i muftija Grabus ugostili su diplomate zajedno sa starogradskim i drugim sarajevskim imamima.
Muftija Grabus se zahvalio zvanicama koje su došle, te naglasio značaj mjesta na kojem se iftar održava jer je to nekad bio vakuf Gazi Husrev-bega, a danas je to značajna institucija, Bošnjački institut.
- Ramazan je mjesec milosti, Allahovog oprosta. Želim da doživite ljepotu Ramazana u Sarajevu, zaista je to jedinstven doživljaj - istakao je muftija Grabus.
Čengić je kazao da se u ovom svetom mjesecu organizira mnogo zajedničkih i društveno odgovornih iftara.
- Cilj ovog iftara je približiti ljepote mjeseca Ramazana diplomatama u našoj državi, kao i odati priznanje i zahvalnost u ime lokalne zajednice našim imamima i muftiji Grabusu. Velika je čast i bogatstvo za istim stolom iftariti sa osobama koje dolaze s četiri različita kontinenta i iz više od 20 različitih kultura - dodao je Čengić.
Kako je saopćeno, vođeni idejom dijeljenja radosti Ramazana s drugima, organiziran je događaj koji predstavlja simbol zajedništva, solidarnosti i poštovanja različitosti, te je pružio priliku za izgradnju saradnje i međusobnog poštovanja između Bosne i Hercegovine i drugih zemalja. Naglašena je važnost dijaloga i međusobnog razumijevanja među narodima i državama.
Iftar u Bošnjačkom institutu
FOTO: Općina Stari Grad Sarajevo
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.