open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Optuženi za zločine u Brčkom živi u Srbiji: Zatraženo raspisivanje potjernice za Slobodanom Ljubičićem
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je raspisivanje potjernice za Slobodanom Ljubičićem, nakon što se ponovo nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici po optužnici koja ga tereti za zločine na području Brčkog.
27.06.2023. u 21:24
get url
text

Sutkinja Željka Marenić je kazala da Sud nije obaviješten da li je Ljubičiću, koji je nastanjen u Srbiji, uručen poziv za ročište. Ona je napomenula da ni prethodna dva puta optuženi nije došao, a da je u julu prošle godine, kada je prvi put bilo zakazano ročište za izjašnjenje o krivici, optuženi bio obaviješten, ali je zatraženo odgađanje zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Tužilac Edin Muratbegović ocijenio je da su ispunjeni uvjeti za određivanje pritvora Ljubičiću i da je optuženi upoznat s postupkom pokrenutom protiv njega.

- Smatramo da su iscrpljena sva pravna sredstva da bi se obezbijedilo njegovo prisustvo… Mišljenja smo da se krije iza državljanstva Srbije radi izbjegavanja krivičnog postupka - kazao je Muratbegović.

On je predložio i raspisivanje potjernice.

Branilac Miodrag Stojanović usprotivio se ovom prijedlogu, ocijenivši da nisu ispunjene pretpostavke za određivanje pritvora.

- Nemamo povratnicu. Nije mu pružena prilika da se pojavi - kazao je Stojanović.

On je rekao da nije u kontaktu s optuženim, a više nema kontakt ni s njegovom majkom.

Sutkinja Marenić je kazala da će naknadno donijeti odluku o prijedlogu tužioca.

Optužnica protiv Ljubičića podignuta je u februaru prošle godine, a njom su bili obuhvaćeni i Ranko Češić i Stojan Petrović. Postupak protiv Češića, koga je ranije Haški tribunal osudio na 18 godina zatvora, obustavljen je zbog smrti. Suđenje Petroviću u toku je pred Sudom BiH.

Iz Tužilaštva je ranije saopšteno da se Češić i Ljubičić terete za ubistva četiri civila bošnjačke nacionalnosti, te nasilno zatvaranje žena i seksualno zlostavljanje, a Petrović za zatvaranje i silovanje jedne ženske osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.