open-navfaktor-logo
search
Traže sjednicu
Opozicioni zastupnici pisali Stevandiću: Da li je RS odustao od odlaska stranih sudija
Klub zastupnika SDS-PDP-Lista za pravdu i red u Parlamentu BiH zatražio je od Nenada Stevandića, predsjednika Narodne Skupštine RS-a, da pojasni da li su još na snazi zaključci entitetskog parlamenta usvojeni 27. juna 2023.godine.
24.08.2023. u 10:30
get url
text

U pismu koje potpisuju Darko Babalj, Mladen Bosić, Branislav Borenović, Mira Pekić i Nenad Grković, podsjeća se da je na tom zasjedanju zaključno da hitno treba "rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija", kao i da se u okiru te reforme usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Oni podsjećaj da "pored pitanja reforme Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a", te da je zaključak bio i da "Narodna skupština Republike Srpske traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU-a dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe".

U pismu se podsjeća i na ranije zaključke Skupštine RS-a i pitaju Stevandića "da li su ovi zaključci još na snazi i da li su se desile neke nove okolnosti zbog kojih se oni ne sprovode".

- Ako su ovi zaključci još na snazi, tražimo da zaštitite dignitet Narodne skupštine Republike Srpske i sazovete posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske kako bi kako bi raspravili situaciju nastalu kršenjem zaključaka Skupštine i zauzeli stav o okolnostima koje su dovele do njihovog kršenja.

Naglašavamo da je posebnu sjednicu neophodno hitno sazvati jer je za 30. august najavljena nova sjednica Zastupničkog doma PSBiH na kojoj bi trebala biti usvojena još tri zakona iz 14 prioriteta Evropske komisije – Zakon o sudovima BiH, Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH i Zakon o strancima, dok i dalje ni traga nema Zakonu o Ustavnom sudu BiH koji je Narodna skupština označila kao prioritetan zakon bez kojeg nema usvajanja ni ostalih evropskih zakona - stoji u pismu opozicionih zastupnika iz RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.