open-navfaktor-logo
search
Odluke
Općinski sud u Sarajevu: Odloženo poništenje zvanja doktora nauka za Sebiju Izetbegović
Općinski sud u Sarajevu odložio je poništenje zvanja doktora nauka direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović.
30.06.2023. u 16:24
get url
text

Rješenje Suda, koje nam je ustupio advokat Esad Oruč, donijeto je 22. juna. 

- Usvaja se prijedlog za određivanje mjere osiguranja pa se određuje mjera osiguranja kojom se odlaže izvršenje Zaključka protivnika predlagatelja, odnosno Senata Univerziteta u Sarajevu broj 01-8-2/23 od 13.04.2023. godine i Rješenja protivnika osiguranja, broj: 0101-4307/23 od 24. 04. 2023. godine kojim je poništen upis u Matičnu knjigu doktora nauka koja se vodi kod Univerziteta u Sarajevu, te zabranjuje protivniku predlagatelja da preduzima radnje i druge aktivnosti na izvršavanju naprijed navedenog Zaključka i Rješenja, sve do pravomoćnog okončanja parničnog postupka koji će biti pokrenut od strane Predlagatelja osiguranja u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o sudskoj mjeri osiguranja.

Ova mjera osiguranja zamjenjuje privremenu mjeru osiguranja i važi od dana donošenja sve do naredne odluke suda - piše u rješenju Suda.

Podsjetimo, Sebiji Izetbegović je UNSa 13. aprila poništio diplomu doktora nauka, a 16. maja je dobila otkaz na Medicinskom fakultetu UNSA. 

- Ovim putem potvrđujemo da je Općinski sud u Sarajevu danas donio odluku kojom se određuje mjera osiguranja u predmetu prof. dr. Sebije Izetbegović. Predmetnom odlukom sud je zabranio Univerzitetu u Sarajevu da izvrši zaključak Senata kojim se daje saglasnost rektoru za poništenje diplome doktorskog studija za prof. dr. Sebiju Izetbegović, kao i izvršenje rješenja kojim se poništava diploma doktorskog studija prof. dr. Sebije Izetbegović.

Dakle, Univerzitet u Sarajevu ne smije provoditi daljnje radnje kojima se na bilo koji način utiče na prava prof. dr. Sebije Izetbegović. Kao što smo ranije i ukazivali, sve radnje provedene od rektora Univerziteta u Sarajevu su nezakonite i kao takve se moraju staviti van snage.

S tim u vezi, očekujemo od uprave Univerziteta u Sarajevu da što hitnije stavi van snage i nezakonito rješenje o prestanku radnog odnosa za prof. dr. Sebiju Izetbegović, te uspostavi stanje kakvo je bilo prije donošenja nezakonitog rješenja - istakao je advokat Oruč. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.