open-navfaktor-logo
search
Najavljen 2019. godine
Općina Centar o tehnološkom parku na Šipu: U toku je priprema tendera
Projekat tehnološkog parka na Šipu koji je najavljen 2019. godine u procesu je pripreme tenderske dokumentacije za prvu fazu saobraćajnice koja bi vodila do parka, a prikupljanje neophodnih odobrenja i saglasnosti za drugu fazu je u toku, potvrdili su iz Općine Centar.
23.04.2022. u 08:23
get url
text

VEZANI TEKST - IT kompanije željno iščekuju gradnju: Kako bi mogla izgledati "silicijska dolina" na Šipu

- Općina Centar je uzela učešće u pogledu osiguranja planske dokumentacije i sredstava za uređenje zemljišta – kažu iz Općine.

Kako tvrde, planirana je izgradnja pristupne saobraćajnice sa kompletnom infrastrukturom (vodovod i kanalizacija, gasne instalacije, elektroinstalacije i telekomunikacije), te je Općina Centar na ime sufinansiranja izgradnje, uplatila Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo iznos od 1.003.000,00 KM.

Naglasili su kako je zaključkom Vlade Kantona iz 2020. godine, nosilac realizacije kompletnog projekta je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Također, iste godine odlukom Općinskog vijeća Centar izgradnja saobraćajnice je povjerena ovom zavodu.

- Na zajedničkom sastanku u Kantonu Sarajevo utvrđeno je da svako javno preduzeće radi projektnu dokumentaciju za svoje instalacije, te pribavi urbanističku saglasnost i odobrenje za građenje.

VEZANI TEKST - Tehnološki park na Šipu najavljen 2019. daleko od realizacije, nadležni bez komentara

Urađena je kompletna projektna dokumentacija, te je Općina Centar izdala sve urbanističke saglasnosti i odobrenja za građenje za dionice za koje su riješeni imovinsko-pravni odnosi – rekli su.

Kako dodaju, u ovom momentu su se stekli uvjeti za početak realizacije prve faze saobraćajnice koja vodi do parka u dužini od oko 450 m.

- Zavod za izgradnju KS je u fazi pripreme tenderske dokumentacije za pokretanje postupka javne nabavke za odabir izvođača radova. Nastavljene su aktivnosti na rješavanju neophodnih odobrenja i saglasnosti i za drugu fazu realizacije, u koju je uključena i Općina Vogošća – zaključili su iz Općine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.