open-navfaktor-logo
search
Nakon informacija CIN-a
Okružno tužilaštvo Banja Luka otvorilo predmet u slučaju "Gdje je beba Sara"
AUTOR: Autor: N1/CIN
03.04.2024. u 13:41
get url
text
Miloš Kuprešanin i Aleksandra Blagojević
Miloš Kuprešanin i Aleksandra Blagojević
FOTO: Screenshot/CIN
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka formiralo je predmet u slučaju nestanka i navodne smrti bebe Sare, novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina, za koju su im iz UKC-a Republike Srpske tri dana nakon poroda 2018. godine rekli da je umrla, saznaje N1.
DNK analizom ostataka koji su sahranjeni pod Sarinim imenom utvrđeno je da ostaci ne pripadaju bebi Sari. Centar za istraživačko novinarstvo u dokumentarnom filmu čija je autorica Jelena Jeftić prikazao je sve nelogičnosti u slučaju koji je otvorio mnoga pitanja.
Čije su kosti ukopane kao Sarine?
- Povodom informacija objavljenih dana 01. aprila 2024.godine, u dokumentarnom filmu "Gdje je Sara?" na portalu Centra za istraživačko novinarstvo ovo tužilaštvo je formiralo predmet po službenoj dužnosti u vezi sa radnjama obavljenim nakon smrti novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina i novorođenčeta Nataše Stijak, radi provjere iznesenih navoda, prikupljanja svih potrebnih informacija i obavještenja i utvrđivanja svih okolnosti - kažu u OJT Banja Luka za N1.
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka postupalo je u predmetu povodom praćenja trudnoće, poroda, boravka u bolnici oštećene Aleksandre Đilas sada Balogojević i smrti novorođenčeta dana 08. septembra 2018. godine, te je dana 05. oktobra 2021. godine, donijelo tužilačku odluku naredbu o nesprovođenju istrage protiv UKC-a RS-a.
Dokumentarni film CIN-a
Kamere CIN-a su pratile Aleksandrinu i Miloševu borbu sa preprekama sistema, ali oni ni uz novinarsku podršku nisu uspjeli otvoriti sva zatvorena vrata preduzeća, ustanova i institucija koje su bile povezane sa njihovom tragedijom.
U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjoj Luci godišnje umre 20-ak novorođenčadi, a ako roditelji ne preuzmu njihova tijela, UKC RS-a ih nakon obdukcije šalje Javnom preduzeću Gradsko groblje, koje ih sahranjuje pored drugih beba istih sudbina.
Tražeći Saru, njeni roditelji su morali iskopati dva tijela sa dječije parcele banjalučkog groblja na Pobrđu.
Oglasio se i UKC RS-a
UKC Republike Srpske oglasio se zvaničnim saopćenjem povodom reakcija koje je izazvao dokumentarni film "Gdje je Sara?".
- Moramo da naglasimo da se u Univerziteskom kliničkom centru Republike Srpske liječe pacijenti, te da u našoj nadležnosti nisu organizovanja ukopa, sahranjivanje i ekshumacije. Uvažavajući veoma tešku i tužnu situaciju u kojoj se nalaze roditelji vrlo je nezahvalno komentarisati istu - naveli su u saopćenju.  
Nadalje navode: 
- Takođe, ne možemo da se ne otrgnemo utisku da gore navedeni film, bar što se tiče nadležnosti UKC Republike Srpske, je napravljen tendenciozno imajući za cilj potpunu diskreditaciju zdravstvenog sistema Republike Srpske i stvaranje prostora za spekulacije.
Mnoge veoma važne činjenice su izostavljene u samom filmu, da li namjerno ili slučajno ostaje pitanje. S tim u vezi kada je riječ o ovako osjetljivim slučajevima smatramo da je potrebno da nadležene institucije utvrde činjenice, te na osnovu toga da se donese ispravna odluka i formira mišljenje jer javni prostor nije niti može biti ni sud ni sudnica.
Što se tiče nadležnosti UKC Republike Srpske u ovom slučaju sa sigurnošću možemo da kažemo da su ispoštovani svi medicinski protokoli u liječenju trudnice i novorođenčeta i zakonska regulativa na osnovu koje je urađena obdukcija, za što postoji medicinska dokumentacija koja je na raspolaganju nadležnim institucijama.
Takođe, u našoj arhivi je potvrda o preuzimanju pokojnika od strane Gradskog groblja Banja Luka - zaključeno je u saopćenju.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.