open-navfaktor-logo
search
Novi napad
Oglasili se Sindikat i Forto: Teško pretučen laborant u DZ Hadžići, obećana bolja zaštita
U Domu zdravlja Hadžići u četvrtak 19. augusta brutalno je pretučen medicinski tehničar, a osoba koja ga je pretukla prijetila mu je i smrću.
21.08.2021. u 22:12
get url
text

- Ovaj napad nije bio uzrokovan nezadovoljstvom ili zbog štrajka, već zbog traženja usluge koja se nije mogla dobiti zato što osoba nije posjedovala uputnicu. Laboratorijski tehničar na najljubazniji način pokušao je objasniti suprugu pacijentice koji ga je pretukao da se izvadi uputnica u Domu zdravlja Hadžići, jer pacijentica je pripadala Domu zdravlja Ilidža i nije imala uputnicu za laboratorijsku pretragu krvi. Mi bismo to uradili, ali ljekar nije ništa napisao. Njen suprug je već poznat policiji, jer je ranije često pravio probleme i u pedijatrijskoj službi – izjavio je za Faktor Jasmin Avdović, predsjednik Osnovne sindikalne organizacije Doma zdravlja KS.

Prema navodima Avdovića, F. B. koji je bio u pratnji pacijentice počeo je galamiti i rekao: "Pozovite policiju sve ću vas pobiti".

- Tebe ću prvog, rekao je medicinskom tehničaru, da poslužiš za primjer ostalim zdravstvenim radnicima. Zatim ga je udario nogom i izbio mu mobitel iz ruke. Laborant je zateturao i F. B. ga je uhvatio za vrat i počeo gušiti. Laborant već šest godina liječi diskus herniju, a on mu je za minut uništio sve što je postigao liječenjem – pojašnjava Avdović.

Pacijenti su u međuvremenu pozvali policiju, ali oni nisu došli u Dom zdravlja, nastavlja Avdović i kaže:

- Laborant se uspio izvući iz njegovog hrvačkog stiska i krenuti prema policiji koja je od Doma zdravlja udaljena tridesetak metara. F. B. je za njim i dalje išao i udarao ga šakama i nogama i govorio mu "budeš li me prijavio policiji ubit ću te". Tek tada su policajci izašli iz zgrade i priveli nasilnika. Laborant je završio na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Policija je nakon ispitivanja odmah pustila F. B., a to nisu smjeli uraditi dok iz bolnice ne jave koji je stepen povreda kod laboranta, a utvrđene su mu teške povrede.

Ovo nije prvi slučaj, ističe Avdović, da se napadaju medicinski radnici, jer su bez ikakve zaštite.

- Meni je bolje da prijavim da sam se okliznuo na mokar pod, jer ću u tom slučaju imati sto-posto bolovanje, to se vodi kao povreda na radu, a ako me neko na radnom mjestu brutalno prebije, to se ne vodi kao stopostotno bolovanje niti povreda na radu. Nama treba fizička zaštita – poručio je Avdović.

O napadu na medicinskog radnika upoznat je i premijer KS Edin Forto. On se oglasio na svom Twitter profilu. 

Policija u Hadžićima na upit Faktora je kazala da je zapisnik u MUP-u Kantona Sarajevo. Informaciju smo pokušali dobiti od portparola Mirze Hadžiabdića, ali on nije odgovarao na naše pozive, dok su policijski komesar Nusret Selimović i ministar Admir Katica bili nedostupni. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.