open-navfaktor-logo
search
Prošao neprimjetno
Odgovor Ministarstva: General OSBiH Gojko Knežević na skup u Istočno Sarajevo otišao jer ga je pozvao Dodik
Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za resurse generalmajor Gojko Knežević prisustvovao je političkom skupu koji je prošle sedmice u Istočnom Sarajevu održan na inicijativu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.
24.02.2020. u 16:11
get url
text

Na upit portala Faktor o prisustvu generalmajora Kneževića ovom političkom skupu iz Ministarstva odbrane BiH (MOBiH) dobili smo odgovor koji prenosimo u cijelosti. 

- U vezi Vašeg zahtjeva koji se odnosi na pitanje prisustva generalmajora Gojka Kneževića sastanku na kome su prisustvovali predstavnici iz reda srpskog naroda zaposleni u državnim institucijama, održanom 20. 2. 2020. godine u Istočnom Sarajevu, obavještavamo Vas o slijedećem: zamjenik načelnika ZŠ OSBiH za resurse generalmajor Gojko Knežević sastanku je prisustvovao na poziv člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorada Dodika - stoji u odgovoru Ureda za odnose sa javnošću MOBiH. 

Inače, ovo nije prvi put da je generalmajor Knežević, drugi čovjek po hijerarhiji u OSBiH, a prvi među srpkim oficirima, akter političkih dešavanja, iako je Zakonom o odbrani BiH u članu 5. jasno propisano da je zabranjeno političko angažiranje.

Oružane snage BiH, definirano je Zakonom, ne mogu se koristiti u političke svrhe niti za aktivnosti političkih stranaka, što je u konkretnom slučaju bio Dodikov stranački skup. 

Knežević je i 2017. godine, tada kao brigadni general, uz još trojicu srpskih oficira OSBiH, na svoju ruku prisustvovao proslavi neustavnog praznika "dana RS-a", 9. januara. U to vrijeme bio je zamjenik komandanta Komande za podršku OSBiH za resurse.

Tada je dao izjavu za Glas Srpske da je "dan RS-a obilježio u uniformi i kao domaćin načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Ljubiši Dikoviću“.

I pored upozorenja generalice Giselle Wilz, komandanta NATO štaba u BiH, da 9. januara nijedan pripadnik OSBiH ne smije prisustvovati u bilo kojem dijelu obilježavanja neustavnog praznika, Knežević je sa još trojicom kolega bio u Banjoj Luci.

Godinu poslije, Knežević je unaprijeđen u čin generalmajora i imenovan zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba OSBiH.

Generalmajor Gojko Knežević ni ove godine nije propustio odlazak u Banju Luku i prisustvovanje proslavi neustavnog "dana RS-a" u svečanoj uniformi OSBiH. Istraga je pokrenuta, o čemu je Faktor već pisao. 

Na videu možete od 20 sekunde pogledati kako su TV kamere i snimatelji zabilježili dolazak generalmajora Kneževića na političko okupljanje u Istočnom Sarajevu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.