open-navfaktor-logo
search
Direktor Bosnalijeka
Odbrana Nedima Uzunovića traži vraćanje pasoša, Tužilaštvo BiH smatra da bi mogao pobjeći
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Suda BiH da se direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću, optuženom za zloupotrebu položaja, ne vrati pasoš i time zadrži zabrana putovanja zbog bojazni od bijega, dok je njegova odbrana zatražila ukidanje mjera zabrane.
25.09.2023. u 14:20
get url
text

Uzunovićeva advokatica Duška Bogojević je rekla da smatra kako su razlozi za mjere zabrane prestali s obzirom na to da je protiv Uzunovića u međuvremenu optužnica podignuta i potvrđena, a mjere zabrane putovanja i sastajanja s određenim osobama su izrečene zbog trajanja istrage.

Također, Bogojević je navela da u optužnici nisu izražene nove mjere zabrane, te podvukla da za svog branjenika traži vraćanje pasoša, javlja Detektor

Uzunović i 14 drugih osoba, uključujući i četiri pravne osobe, optuženi su za organizovani kriminal i pranje novca, dok je sam Uzunović optužen i za zloupotrebu položaja, odnosno za djela koja su počinjena između 2005. i 2016. godine u kompaniji Bosnalijek.

Tužilaštvo navodi da nezakonita imovinska korist u ovom predmetu iznosi više od 10,8 miliona KM.

Za ova krivična djela terete se Nedim, Jasmina i Sead Uzunović, Emin Hadžiomerović, Munir i Nadija Ćukle, Alma Turajlić, Aziz Šukalo, Vedad Tuzović, Bogdan Joković, Anel Vrtić te pravne osobe Serreta Investing d.o.o. Sarajevo, Libero 5 d.o.o. Konjic, Turist Best d.d. Konjic i Emko građenje d.o.o. Rogoznica.

Uzunoviću su, nakon ukidanja pritvora u januaru 2022, određene mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta, zabrana prilaska zgradi Bosnalijeka i svim njenim poslovnim jedinicama na 100 metara, zabrana sastajanja sa sadašnjim i bivšim uposlenicima te članovima Nadzornog i Upravnog odbora ove kompanije, ili na bilo koji način kontaktiranja sa svjedocima i drugim osumnjičenim osobama.

S druge strane, Tužilaštvo BiH sada traži istu mjeru zabrane ali zbog drugih razloga. Kako je rekla tužiteljica Enisa Adrović, postoji realna opasnost od bijega.

- Uzunović je velike količine novca prebacio na račune za koje ne znamo gdje su. (…) Minimum mjera koje trebaju ostati na snazi su oduzimanje pasoša, zabrana putovanja i zabrana sastajanja. (…) Dakle, to je novi zahtjev za zabranu putovanja zbog straha od bjekstva - kazala je tužiteljica koja je dodala da optuženi ima nekretnine u Hrvatskoj, te mu ne bi bio problem presiliti se tamo.

- Ako mu vratite pasoš – upitno je da li ćemo ga vidjeti u sudnici - rekla je tužiteljica Adrović.

Sam Uzunović i advokatica Bogojević negirali su da optuženi ima nekretninu u Hrvatskoj. Advokatica smatra da se novi prijedlog Tužilaštva treba odbaciti jer "opasnost od bjekstva nikada nije utvrđena".

Bogojević je rekla da Uzunović posjeduje isključivo državljanstvo Bosne i Hercegovine, da je oženjen i otac troje maloljetne djece. Također, Bogojević je rekla da je Uzunović pokazao volju da učestvuje u postupku.

Sud BiH će odluku o prijedlozima donijeti u zakonskom roku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.