open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Odbor za žalbe građana: Devet žalbi neosnovano, izjašnjenje o tri odgođeno, protiv jednog policajca poduzet će se mjere
Odbor za žalbe građana Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je 13 žalbi na rad i postupanje policijskih službenika, zajedno sa izvještajima nadležnih policijskih agencija, saopćeno je iz Sektora za odnose sa javnošću. 
27.06.2023. u 08:48
get url
text

- U vezi sa žalbom na rad i postupanje policijskog službenika Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) Odbor za žalbe odgodio je izjašnjenje o izvještaju o provedenom internom postupku, uz zaključak da se izvještaj dopuni prema smjernicama Odbora.

Od ukupno pet žalbi, koje su se odnosile na rad i postupanje policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, dvije su ocijenjene kao neosnovane. Izjašnjenje o izvještajima za tri žalbe odgođeno je jer je utvrđena osnovanost podnošenja žalbi, a cijeneći osnovanu sumnju da je policijski službenik počinio težu povredu službene dužnosti Odbor je usvojio zaključak kojim se traži preduzimanje mjera rukovodstva Direkcije, te dodatne informacije o ishodu postupaka koji su pokrenuti protiv odgovornog policijskog službenika.

Odbor je razmatrao i sedam žalbi na rad i postupanje policijskih službenika Granične policije BiH, koje su ocijenjene kao neosnovane, odnosno bez dovoljno dokaza, te su usvojeni izvještaji Granične policije BiH - navodi se u saopćenju 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.