open-navfaktor-logo
search
Otvoreno za javnost
Odbor Doma naroda FBiH: Na dnevnom redu nabavka respiratora, dolazak potvrdili Zolak i Alagić
Odbor Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine koji je formiran kako bi utvrdio sve činjenice o spornoj nabavci 100 respiratora iz Kine preko firme Srebrena malina, danas će održati sastanak u zgradi Parlamenta FBiH.
20.05.2020. u 09:45
get url
text

Iako su poslali pozive za prisustvo sastanku premijeru FBiH Fadilu Novaliću, komandantici Federalnog štaba CZ Jelki Milićević, Fahrudinu Solaku, suspendovanom direktoru FUCZ-a, i Fikretu Hodžiću, vlasniku firme Srebrena malina, prema riječima predsjednika Odbora Dragana Stevanovića, niko od njih nije potvrdio svoje prisustvo.

- Pozvani su jučer do 12 sati bili dužni da potvrde svoj dolazak. Dolazak je potvrdio direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak i zamjenica direktora Federalne uprave civilne zaštite Sanita Alagić - rekao nam je Stevanović.

Sastanak će se održati danas u 12 sati u zgradi Parlamenta FBiH.

Odbor je već uputio zahtjeve nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine u kojima traži dostavu svih informacija i propratnu dokumentaciju u vezi s respiratorima, a do danas je vrlo malo odgovora dobio. Neka od upućenih pitanja relevantnim institucijama su ko je utvrdio potrebu za nabavku respiratora i broj potrebnih respiratora u Federaciji Bosne i Hercegovine, i na osnovu koje procjene? Ko je utvrdio tehničke specifikacije potrebnih respiratora? Kada je donesena Odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o nabavci i ko je ovlašten za nabavku...

Podsjećamo, Odbor je formiran 4. maja, a članovi iz Kluba Bošnjaka su Fahrudin Skopljak (SDA), Elmedin Konaković (NiP) i Zvonko Marić (SBB), iz Kluba Hrvata Damir Džeba (HDZBiH) i nezavisni delegat Damir Marjanović, iz Kluba Srba Dragan Stevanović (SDP) i Žarko Vujović (SD), a iz Kluba ostalih Vibor Handžić (NS).

Sjednica odbora će biti otvorena za javnost. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.