open-navfaktor-logo
search
Manifestacija u USK
Od 26. do 29. jula: Sve spremno za 49. Internacionalnu turističku Una regatu
Ovogodišnja 49. Internacionalna turistička Una regata trajat će od 26. do 29. jula, a organizatori iz Javnog preduzeća Nacionalni park Una potvrdili su kako je sve spremno za jednu od najatraktivnijih sportsko-turističkih manifestacija u Unsko-sanskom kantonu i Bosni i Hercegovini.
25.07.2023. u 12:13
get url
text

Tradicionalno, veslat će se u tri etape, od Martin Broda do Štrbačkog buka, pa zatim do Bihaća, dok je završnica i ove godine u Bosanskoj Krupi. Okupljanje učesnika prve etape je u Martin Brodu u srijedu, 26. jula - u večernjim satima uz prigodan zabavni program.

- Što se tiče plovnog puta, radi se o tradicionalnoj relaciji od Martin Broda do Bosanske Krupe, nekih osamdesetak kilometara plovidbe. Novina je da posljednja etapa neće startati iz središta Bihaća, već sa lokaliteta Plandište u naselju Kostela. Za tu etapu imamo slabiji interes, pa ovim potezom želimo skratiti plovnu relaciju, kako bismo eventualno povećali broj učesnika - izjavio je direktor Javnog preduzeća Nacionalni park Una Amarildo Mulić.

Organizatori su sa istim ciljem odlučili i da posljednja etapa bude besplatna za sve prijavljene učesnike. Besplatan će biti i ulazak za sve posjetitelje muzičkog koncerta na Gradskoj otoci u Bihaću. Također, na dan ulaska vodene karavane u Bihać, tradicionalno će biti organizirana takmičenja u skokovima sa zračnog jastuka, odnosno Gradskog mosta u Bihaću.

Kao i svake godine, posebna pažnja usmjerena je na obezbjeđenje i sigurnost svih učesnika.

- Za sigurnost učesnika brine deset kajakaša – pilota na vodi, kao i ronioci koji će biti raspoređeni u sedam motornih čamaca. Tu su naravno obučeni skiperi i sve ostale neophodne ekipe u slučaju potrebe. Spremni smo i kada je u pitanju taj sigurnosni aspekt - riječi su dugogodišnjeg kapetana Una regate Sandra Abdihodžića.

Konačni broj učesnika još nije poznat, s obzirom da pristižu prijave iz zemalja regiona i cijele Bosne i Hercegovine. Prema procjenama organizatora na osnovu dosadašnjih iskustava, samo na najatraktivnijoj etapi od Štrbačkog buka do Bihaća očekuje se blizu 1. 000 učesnika, odnosno više od stotinu plovila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.