open-navfaktor-logo
search
O današnjem izlaganju ministra
Obuća: Sve možete ako ste prijatelj Konakovića, tako je u "grupa građana" iz Dubaija u njemu tražila saveznika
AUTOR: Faktor
25.04.2024. u 19:03
get url
text
Aida Obuća
Aida Obuća
Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Aida Obuća (SDA) navodi kako rezime današnjeg dana može stati u jednu misao, "Narod i pravda na režimski način ili borba protiv korupcije postoji samo ako je usmjerena na političke protivnike".
- Danas je bosanskohercegovačka javnost po prvi put imala priliku vidjeti više od 50 minuta javnog ubjeđivanja ministra vanjskih poslova da nije kriv u procesu u kojem još nije ni inkriminisan. U toj eklatantnoj zloupotrebi položaja mogli smo vidjeti da bez obzira što Sud nedvosmisleno utvrdi da postoji opravdana sumnja da je ministrov kum "prao" novac za jedan od najvećih narkokartela, takva klasifikacija postane neistina ako se sa njom ne slaže ministar vanjskih poslova - započela je Obuća.
Jednako i prihvaćeni dokazi, dodaje, prestaju biti validni jer nisu prvo dobili verifikaciju istog ministra.
- Bez obzira na činjenicu što se on kao predsjednik, a ne lider, vladajuće političke stranke dovodi u kontekst sa organizovanim kriminalom, press konferencija je sazvana i realizovana u državnoj instituciji diplomatije, jer po njegovom "pravnom" tumačenju čak i moguća inkriminacija postaje napad na državu i instituciju ako je riječ o ministru vanjskih poslova.
Naravno, potpuno zanemarujući, zbog ličnih motiva, činjenicu da takvim ponašanjem legitimizira svaki poklik Milorada Dodika da je proces protiv njega napad na srpski narod - mišljenja je ona.
Dodaje kako slušajući argumente o prepadnutim porodicama i ministrovu kritiku upotrebe Specijalne jedinice, ne može zaboraviti scene kada je Abdulah Skaka, bez obzira što se sam predao tužilaštvu, sprovođen sa istim dugim cijevima.
- Samo Abdulah Skaka nije prijatelj ministra vanjskih poslova, već unuk Mladih muslimana, i njegova porodica nema pravo na strah - navodi Obuća.
- Nadalje svoju "brigu" za "objektivnu" istinu ministar pokazuje pozivajući medije da više ili isključivo iznose stavove advokata odbrane. Naravno, takav poziv nije došao kada je žrtva pravosudne harange bio Fadil Novalić ili na kraju dokazano nevine, a za ministra "režimske ubice".
Ni ti ljudi, nastavlja ona, nisu prijatelji uvaženog ministra i "samoprozvanog lidera naroda i djelitelja pravde, te nemaju pravo da se njihov glas čuje".
- Pored svega navedenog saopćenje EUROPOL-a i DEA-e nije tačno, jer naš ministar jasno kaže da oni nisu bili tu. Sada i kao stručnjak za sigurnost dobro je upoznat sa njihovim procedurama i samo on, a ne američka administracija, može odrediti da li su te agencije aktivne i u kojoj mjeri.
Kada bi uzeli u obzir činjenice da je prečasni i prepošteni autor izvještaja Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo Nermin Šehović postao kriminalac, a da "naredbe" ponovno izdaju "Izetbegovići" i kojekakvi policajci i tužioci "neprijatelji" vladajućeg režima, ovaj slučaj bi bio predmet izučavanja. Kako zbog svoje nezapamćenosti čak i u režimu Sjeverne Koreje, tako i zbog primjera paranoje koju demonstrira - analizira Obuća.
Završava kako poslje svega građani mogu zaključiti samo jednu stvar.
- Sve možete i u svemu imate zaštitu ako ste prijatelj Elmedina Konakovića. Vjerovatno je takav zaključak imala i "grupa građana" iz Dubaija, pa su tu potražili svog saveznika - zaključila je ona.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.