open-navfaktor-logo
search
Posebna sjednica
Oboren zaključak Predsjedništva BiH: NSRS podržala veto Cvijanović, Bećirović im poslao poruku
Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske podržali su potrebnom, dvotrećinskom većinom veto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović na Zaključak Predsjedništva BiH od 10. oktobra, proglašavajući ga veoma štetnim po vitalne interese RS-a.
20.10.2023. u 17:30
get url
text

Deseta posebna sjednica održana je na zahtjev Željke Cvijanović a jedina tačka dnevnog reda bio je "Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske po kojoj je Zaključak Predsjedništva BiH u povodu eskalacije napada organa entiteta Republika Srpska na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države BiH, broj: 01-50-1-2975-25/23, usvojen bez konsenzusa na 8. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 10. oktobra 2023. godine, veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske".

Za ovu odluku od 72 prisutna zastupnika, glasalo je 66, dok je jedan bio protiv, a niko suzdržan.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović smatra da današnja sjednica NSRS-a nema nikakav ozbiljan učinak, a da su zaključci koje je on predložio Predsjedništvu BiH u julu ove godine, postigao očekivani rezultat .   

- Zaključci su došli na adresu na kojoj su trebali doći i to je najvažnije. Zato je ovo pirova pobjeda entiteta RS. Prvo cijela domaća i međunarodna javnost je informirana o antidejtonskim aktivnostima organa bh. entiteta RS i to više ne može sakriti nikakva entitetska skupština, drugo ovo je poruka da u državnim organima Bosne i Hercegovine neće biti šutnje pred pokušajima razbijanja države i treće ovo je i signal da zaključci mogu biti formulisani i na način da Željka Cvijanović neće moći povući nikakv veto - poručio je Bećirović.

Član Predsjedništva BiH dalje navodi da čelnici RS-a, osim što ne razumiju svrhu ovih zaključaka, očigledno ne razumiju ni poruke demokratskog svijeta, te da je vrijeme da Dodik i njegovi saradnici sebi postave pitanja, zašto su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo uveli snakcije čelnicima RS-a i zašto je Evropski parlament sa čak 409 glasova pozvao na uvođenje sankcija čelnicima RS-a.

- Da li je moguće da cijeli demokratski svijet griješi, a da su u pravu jedino Dodik i njegovi sljedbenici. Ipak, ono što je novina za čelnike RS-a je da su poslije dugo vremena u političkoj defanzivi. Do sada su naučili samo da napadaju, prijete i da pokušavaju pravnim nasiljem rješavati probleme. Za razliku od njih mi ćemo se ponašati odgovorno i ozbiljno - saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.