open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Obilježena 30. godišnjica pogibije heroja Ramiza Salčina
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, te ministri za boračka pitanja i privrede KS Omer Osmanović i Adnan Delić na spomen-obilježju u Saraj Polju obilježili su 30. godišnjicu od pogibije heroja Ramiza Salčina. 
22.08.2022. u 19:42
get url
text

Na današnji dan 1992. godine komandant Salčin položio je život na Vojničkom polju - Sarajevo, braneći Sarajevo. Pogođen je snajperskim hicem iz pravca Nedžarića. 

- Iako smo puno toga čuli o našim herojima, a među njima i o Ramizu Salčinu, odavde sa ovog veoma značajnog mjesta i danas poručujemo da je naš heroj sav svoj imetak i na kraju i svoj život stavio na raspolaganje državi Bosni i Hercegovini i njenoj odbrani. Borba koju su oni vodili treba da bude putokaz svima nama, posebno našim novim generacijama - kazao je ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović. 

Naglasio je i da su pored ovih znanih heroja i svi neznani učesnici borbe ustvari naši heroji. Kazao je i kako je važno da sve te činjenice postanu sastavni dijelovi kurikuluma u našim školskim predmetima, posebno Historije. 

Ramiz Salčin rođen je 13. maja 1954. godine u selu Gornji Igri kod Gacka. Odigrao je važnu ulogu u organizaciji odbrane na prostoru sarajevske općine Novi Grad. Poginuo je 22. augusta 1992. godine u naselju Saraj polje od snajperskog hica sa neprijateljskog položaja u Nedžarićima. 

Posthumno je 1994. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan". Ukopan je na Šehidskom mezarju Kovači, gdje je na njegov mezar također položeno cvijeće i proučena Fatiha, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.